Kurdi: Turska ofanziva uticala na borbu protiv ID

Glavna vojna formacija sirijskih Kurda reagovala je na pretnje Ankare novom ofanzivom u Siriji.

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2018.

23:49

Kurdi: Turska ofanziva uticala na borbu protiv ID
Foto: GettyImages

Saopštila je da će bilo kakva turska operacija uticati na njihovu borbu protiv Islamske države.

Jedinice za zaštitu naroda (YPG), partneri SAD u borbi protiv džihadista u Siriji, takođe su podsetile da SAD imaju "obaveze" prema Kurdima.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas je najavio pokretanje ofanzive na teritorije pod kontrolom Kurda na severu Sirije "u narednim danima".

Turska smatra YPG terorističkom grupom, ali te jedinice su kičma Sirijskih demokratskih snaga, arapsko-kurdske koalicije koja ima podršku SAD.

"Pretnje se podudaraju s napredovanjem naših snaga protiv terorista i ulaska u grad Hadžin", rekao je danas portparol YPG Nuri Mahmud. Hadžin je među poslednjim teritorijama Islamske države na istoku Sirije, nedaleko od granice s Irakom.

Mahmud je naveo da će bilo kakav napad na severu Sirije "bez ikakve sumnje" direktno uticati na bitku za Hadžin kao i da će se kurdski borci iz Hadžina vratiti da bi "branili svoj region i svoje porodice".

Sirijske demokratske snage su krajem oktobra već privremeno obustavile ofanzivu protiv Islamske države zbog turskog bombardovanja kurdskih položaja na severu Sirije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: