Tereza Mej "preživela" glasanje

London -- Britanska premijerka Tereza Mej “preživela“ je glasanje o poverenju u svojoj partiji. Bilo je 200 naspram 117 glasova konzervativnih poslanika.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Matt Dunham
Foto: Tanjug/AP/Matt Dunham

Tim glasanjem osigurala je lidersku poziciju do narednih izbora.

Glasanje je bilo tajno, a Mej je dobila podršku 200 konzervativnih poslanika, dok je 117 glasalo protiv davanja poverenja njenom rukovodstvu.

Njoj je bila potrebna prosta većina kako bi se zadržala na čelu partije, to jest 159 od 317 glasova konzervativaca.

Nakon što je Mej preživela glasanje o poverenju u svojoj partiji, oglasio se lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin, koji je rekao da britanski parlament mora da povrati kontrolu nad procesom Bregzita.

"Večerašnje glasanje ne pravi razliku u životu našeg naroda. Ona sada mora da vrati svoj sumoran dogovor u Dom komuna (donji dom britanskog parlamenta) naredne nedelje kako bi parlament vratio kontrolu", naveo je Korbin.

Ishod večerašnjeg glasanja znači da Mej može da zadrži poziciju lidera partije i premijera, dok nastavlja da vodi tešku borbu kako bi dobila odobrenje parlamenta za njen plan za Bregzit, objašnjava AP.

Njena pobeda, takođe, znači da kolege iz Konzervativne partije ne mogu da je izazovu na glasanje o poverenju u narednih godinu dana.

Međutim, Mej bi mogla da naiđe na izazov u parlamentu ukoliko opoziciona Laburistička partija zatraži glasanje o poverenju u donjem domu parlamenta zbog plana britanske premijerke za izlazak te zemlje iz EU.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je večeras da će nastaviti sa svojom "obnovljenom misijom" da izvede Britaniju iz EU nakon što je preživela glasanje o poverenju kao liderka Konzervativne partije, a koje su tražili poslanici te stranke koji se protive njenom planu o Bregzitu.

"Nakon ovog glasanja, mi sada moramo da nastavimo posao realizacije Bregzita radi britanskog naroda i gradnje bolje budućnosti za ovu zemlju", izjavila je Mej novinarima ispred svoje rezidencije u Dauning Stritu, prenosi Rojters.

strana 1 od 380 idi na stranu