Filip: Povećano angažovanje vojske

Francuski premijer Eduar Filip rekao je da je Emanuel Makron odlučio da "poveća vojnu mobilizaciju" u okviru operacije "Stražar", dan nakon napada u Strazburu.

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2018.

20:50

Filip: Povećano angažovanje vojske
Foto: Tanjug/AP

"Stražar" je bezbednosna operacija pokrenuta posle napada u Parizu 2015. godine, u okviru koje 10.000 vojnika i 4.700 policajaca i žandarma obezbeđuje osetljive lokacije od terorističkih napada.

"Reč je o 500 vojnika koji su od danas uključeni u operaciju (Stražar) i 1.300 koji će se narednih dana priključiti već angažovanima na obezbeđenju i garantovanju bezbednosti Francuza", rekao je Filip.

Premijer je naveo da je cilj "obezbeđivanje mesta javnih okupljanja", pre svega božićnih vašara širom zemlje. Jedan napadač je sinoć ubio dvoje ljudi a ranio 13 na božićnom vašaru u Strazburu uz povike "Alahu akbar".

Za njim se i dalje traga.

Filip je izneo uveravanja da je "vlada potpuno odlučna" da napadača privede pravdi. Vlasti su juče proglasile uzbunu najvišeg nivoa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: