Danas "pada" Tereza Mej?

Britanska premijerka Tereza Mej suočiće se danas s glasanjem o poverenju u njeno vođstvo, javlja BBC.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 12.12.2018.

09:20

Danas
Foto: Tanjug/AP

Kako prenosi britanski javni servis, članovi njene Konzervativne partije glasaće između 19 i 21 časa. BBC podseća da glasanje o poverenju u njeno vođstvo dolazi nakon što je prikupljeno neophodnih 48 pisama poslanika Konzervativne partije.

Do sada je, kako prenosi Skaj njuz, 107 konzervativaca najavilo da će pružiti podršku Mejevoj, ali joj je za "preživljavanje" potrebno minimum 158 glasova.

Tereza Mej je, u prvoj izjavi nakon objave da će se glasati o njoj, rekla da bi "promena liderstva u Konzervativnoj partiji sada ugrozila budućnost zemlje i stvorila neizvesnost kada to najmanje možemo da priuštimo".

Dodala je i da mogući novi lider partije ne bi bio izabran do isteka roka za glasanje o Bregzitu u parlamentu, kao i da bi zaustavljanje trenutnog procesa jedino služilo interesima (liderima laburista) Džeremija Korbina i Džona Mekdonela.

Mejova je rekla i da će se oštro boriti i "osporiti glasanje o poverenju sa svime što ima". Navela je i da je već 40 godina član stranke i da je služila na različitim položajima, uključujući i poziciju premijera, jer "želi bolju budućnost za zemlju".

Njen prioritet sada je Bregzit, navela je i dodala da "namerava da završi posao".

Podsetimo, Mejova je postala britanska premijerka upravo na "slavi" Bregzita, odnosno izlaska Velike Britanije iz EU, ali je paradoksalno sada baš to i razlog što će se glasati o njenom vođstvu partije. Naime, od kako je sklopila sporazum s Briselom o izlasku Britanije iz Unije od tada je na meti domaćih kritika, a pogotovo konzervativaca.

Još se ne zna kada će biti poznati rezultati, ali Tereza Mej treba da dobije većinu da bi pobedila. Ukoliko dobije većinu i ne bude joj izglasano nepovrenje, ne može se više dovoditi u pitanje njeno vođstvo najmanje godinu dana.

Ukoliko izgubi na glasanju o nepoverenju, mora da podnese ostavku na vođstvo stranke. Konzervativci će birati novog vođu, a ona ne može da se kandiduje. Opcija je, kako piše BBC, ukoliko Mejova pobedi, ali ne sa ubedljivom većinom i da bi mogla da odluči da podnese ostavku kao šefica stranke. Pošto je Konzervativna stranka najveća stranka u donjem domu Britanskog parlamenta, očekuje se da njen lider bude premijer. Dakle, ako Tereza ode s čela partije, Velika Britanija mogla bi da dobije i novog premijera. Britanski ministar pravde Dejvid Gok izjavio je da bi Britanija morala da odloži svoje istupanje iz Evropske unije, ako poslanici Konzervativne partije izglasaju nepoverenje u rukovodstvo premijerke Tereze Mej.

"Kad je reč o pregovaranju o bilo kom tipu aranžmana sa EU, mislim da je neminovno da, ako ona izgubi na glasanju večeras, aktiviranje Člana 50 odloži", rekao je Gok Bi-Bi-Si radiju.

Ministar je naveo da ne veruje da će Britanija napustiti EU 29. marta naredne godine.

Na pitanje kako je Mejova reagovala kada ju je pozvao sinoć i najavio joj glasanje o nepoverenju, Brejdi je Bi-Bi-Si radiju rekao da je "zvučala poslovno i nestrpljivo da se sve što brže odvije". "Sa mog stanovišta, jasno je da je to u interesu zemlje, kao i vlade i Konzervativne partije", zaključio je predsednik Komiteta Konzervativne partije koji organizuje glasanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: