"Gospodine Putin, to je rat"

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko, komentarišući za "Foks njuz" incident u Kerčkom moreuzu, saopštio da je počeo "rat" sa Rusijom.

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.12.2018.

07:34

Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Prema rečima ukrajinskog predsednika, akcije ruskih graničara predstavljaju agresiju, preneo je Sputnjik. "Gospodine Putin, to je agresija. Gospodine Putin, to je rat. To nije šala, nije incident i nije kriza", izjavio je predsednik Ukrajine.

Porošenko je istakao da bi želeo da vidi značajno prisustvo NATO-a u Crnom moru, gde su ruske snage krajem novembra otvorile vatru i zaplenile tri broda ukrajinske mornarice i uhapsile 24 mornara, pod optužbama da su povredili rusku državnu granicu u Kerčkom moreuzu.

Ukrajinski predsednik je reagovanja u svetu na taj događaj ocenio kao "prilično snažna", ali je pozvao na sankcije protiv Moskve i na prisustvo NATO-a u Crnom moru kako bi se odvratila ruska agresija.

"Niko ne zna gde će sutra Putin doneti odluku da štiti ruske interese", rekao je Porošenko, dodavši da je Ukrajini potreban vojni i tehnički napredak uključujući "snabdevanje smrtonosnim oružjem" kako bi ta zemlja mogla da se zaštiti od moguće kopnene operacije.

Porošenko je naveo i da planira da pošalje brodove mornarice kao odgovor na rusku blokadu Kerčkog moreuza, a koji povezuje Crno i Azovsko more i ključan je vodeni put. "Rusija blokira slobodu plovidbe u ukrajinskim teritorijalnim vodama... Ruskim brodovima bi trebalo blokirati ulazak u evropske ili američke luke i spremni smo da koordinišemo u vezi s pitanjem koji tip akcije bi trebalo odmah preduzeti", zaključio je ukrajinski predsednik.

Međutim, bez obzira na te velike reči, zvaničnih izjava Kijeva nije bilo.

Tri ukrajinska vojna broda su 25. novembra prešla rusku državnu granicu ploveći iz Crnog mora u Kerčki moreuz. Brodovi su nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih graničara, tako bar tvrdi ruska strana.

Brodovi su potom zadržani i uhapšeni su svi članovi posade, među kojima su bili i pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: