Lipljan: Grafiti "UČK" na školi, kući i kapeli

Na zgradi OŠ "Braća Aksić" u Lipljanu ali i kuči nastavnice te škole ispisani grafiti "UČK". Marko Đurić taj incident kao pretnju srpskoj deci.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 12.12.2018.

13:25

Lipljan: Grafiti

Ogradu dvorišta škole preskočila je grupa albanskih srednjoškolaca i na školskoj zgradi ispisala grafit "UČK", a školsko dvorikšte su napustili uz spovke. Drugih incidenata nije bilo, rekao je direktor te škole Bratislav Đedović.

Međutim, isti grafiti osvanuli su i na porodičnoj kući nastavnice u toj osnovnoj školi Mirjane Konstatinović i kapeli koja se nalazi u blizini škole.

Konstantinović je rekla da je za grafite na kući saznala od učenika u školi i da je odmah otrčala nazad, jer, kako kaže, živi samo sa majkom. "Ja sam oko 10.30 časova izašla iz dvorišta i ništa nisam primetila. Dodjem u školu, tamo vidim grafite, a deca mi kažu - nastavnice, ispisano je i na vašoj kući. Nisam imala telefon i odmah sam otrčala nazad. Tamo isti grafit, samo veća slova i ispred jedinica. Ne znam šta im to znači", kazala je ona.

"Baš sam uznemirena. Policiji sam već dala izjavu u školi. Učenici su takođe bili uznemireni. Prošle godine, kada su takođe bile neke tenzije, grafiti su bili ispisani na kući pored. Ovo je preteće i uznemirujuće", dodala je.

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio je da grafit "UČK" na zidu Osnovne škole "Braća Aksić" u Lipljanu, koju pohađaju srpska deca, stvaranje društvene klime u kojoj se čak i ona "izlažu takvoj vrsti pretnji i nasilja". Đurić je u pisanoj izjavi naveo da je grupa Albanaca preskočila ogradu škole i ispisala grafit, a za takvu "društvenu klimu" je okrivio Prištinu.

"Nacionalistička i šovinistička histerija među pojedinim Albancima već nedeljama se generiše iz Prištine najavama formiranja takozvane 'vojske Kosova', i ispisivanje slogana ove vrste ne može se shvatiti drugačije nego kao pretnja čitavom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji", ocenio je Đurić.

On je napisao da su ti "izlivi neprijateljstva prema srpskom narodu nesumnjivo i posledica početka rada Specijalnog suda za zločine nekadašnje UČK".

"To je očigledno uplašilo i onespokojilo zločince koji su u protekle dve decenije na Kosovu i Metohiji često slavljeni kao heroji", naveo je Đurić.

Đurić je apelovao na međunarodnu zajednicu da preduzme hitne korake kako bi "neprijatelji stabilnosti i mira u Prištini bili obuzdani i sprečeni u nameri da destabilizuju čitav region".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: