Dodik popustio, sednica Predsedništva pod zastavom BiH

Pod zastavom BiH započela je prva redovna sednica Predsedništva BiH kojoj predsedava Milorad Dodik.

Izvor: klix.ba

Sreda, 12.12.2018.

16:46

Dodik popustio, sednica Predsedništva pod zastavom BiH
Foto: Thinkstock

Sednici koja se održava u zgradi Predsedništva BiH u Sarajevu prisustvuju sva tri člana Predsedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Dodikov uslov za održavanje sednice bilo je isticanje zastave bosanskohercegovačkog entiteta RS ili uklanjanje jedne zastave Bosne i Hercegovine iz sale.

Naime, Dodik smatra kako dve zastave BiH predstavljaju zastave države BiH i entiteta Federacija BiH.

Još nije poznato na osnovu kojih činjenica je Dodik došao do takvog zaključka jer se veći broj državnih zastava ističe zbog dekoracije, a ne zbog reprezentativnosti entiteta FBiH u Predsedništvu BiH.

Prilikom brojnih sastanaka i konferencija članova Predsjedništva BiH u sali je znalo biti istaknuto i po pet državnih zastava.

Predsedavajući Predsedništva BiH čak je pretio i da će sednicu održati putem video-linka iz administrativnog centra Vlade RS u Lukavici, a što su u startu odbili Džaferović i Komšić.

Na dnevnom redu, ako se može verovati ranijim najavama Dodika, naći će se izmene Poslovnika o radu Predsedništva BiH i Zakona o zastavi BiH, a kojim je predviđeno omogućavanje isticanja zastave manjeg bh. entiteta u zgradi Predsjedništva BiH.

Ovi predlozi zasigurno neće dobiti podršku Šefika Džaferovića i Željka Komšića.

Prema svim procenama, na dnevnom redu neće se naći smene ambasadora koja je imenovao bivši član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

Dodik je ranije najavio da će zatražiti smenu 16 ambasadora iz reda srpskog naroda, a između ostalog i ambasadora BiH u Japanu, Bugarskoj, Izraelu, Češkoj Republici, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i OSCE-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: