Židan: Srbiji mesto u EU, Slovenija prijatelj na tom putu

Srbiji je mesto u EU, a u Sloveniji će na tom putu imati prijatelja, rekao je predsednik Skupštine Slovenije Dejan Židan koji se sastao sa Majom Gojković.

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2018.

13:46

Židan: Srbiji mesto u EU, Slovenija prijatelj na tom putu
Foto: Tanjug/ SAVA RADOVANOVIC

On je dodao da je Slovenija jedna od onih zemalja u kojoj Srbija ima najvećeg prijatelja, navodeći da dve zemlje imaju identične interese kada je reč o EU budući da se radi o prostoru bez carina i da njene članice omogućavaju veću bezbednost i sigurnost građanima.

Židan je na zajedničkoj konferenciji sa Majom Gojković posle potpisivanja Memoranduma o saradnji rekao da ga raduje što je došlo vreme da se politički odnosi na taj način nadograde.

On je primetio da dve zemlje uspešno sarađuju u oblasti privrede i da rast od sedam odsto na godišnjem nivou pokazuje "da smo na pravom putu", kao i da ima sve više investicija.

Navodeći da je veoma važna saradnja u oblasti kulture, on je iskreno zahvalio Beogradu, jer je u trenutku kada se obeležava stogodišnjica smrti značajnog slovenačkog književnika Ivana Cankara organizovao Dane slovenačkog filma.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković konstatovala je da su odnosi dve zemlje prijateljski, i to na istorijskom nivou od uspostavljanja i napomenula da nema otvorenih pitanja.

"Želim da zahvalim Sloveniji na iskrenoj i prijateljskoj podršci na putu ka punopravnom članstvu u EU. Razgovarali smo koliko je važno da kriterijumi EU budu jasno utvrđeni i da unapred znamo šta Srbija sve mora da ispuni, a imaćemo i tehničku podršku od kolega iz slovenačkog parlamenta na tom putu", rekla je Gojković.

Ona je navela da i dalje preko 50 odsto građana Srbije smatra da je EU jedan ispravan i važan spoljno-politički cilj Srbije.

Zahvalila je kolegi iz Slovenije što je prihvatio poziv da poseti Srbiju u kratkom roku i dodala da je Memorandumom koji je danas potpisan dat institucionalni okvir saradnje dva parlamenta.

Srbija će sa Slovenijom sarađivati, kako je rekla, ne samo u spoljnoj politici i po pitanju članstva u EU već i u drugim oblastima kao što su ekonomija, zaštita životne sredine, poljoprivreda, kultura…

Gojković je istakla da u Srbiji posluje i veliki broj slovenačkih kompanija koje zapošljavaju na desetina hiljada građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: