Fondacija Slavko Ćuruvija: Primenite zakon na Ilustrovanoj

Na naslovnu stranu Ilustrovane politike, na kojoj su Ljiljana Smajlović, Veran Matić i Kajl Skot, reagovala i Fondacija Slavko Ćuruvija.

Izvor: Beta

Sreda, 12.12.2018.

12:20

Fondacija Slavko Ćuruvija: Primenite zakon na Ilustrovanoj
Foto: Fondacija Slavko Æuruvija

Ta Fondacija pozvala je Vladu Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja da obezbede doslednu primenu zakona i da javnosti pokažu da ne stoje iza sramnih pamfleta kojima se u listu Ilustrovana politika aboliraju optuženi u procesu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Po oceni Fondacije Slavko Ćuruvija, Ilustrovana politika ugrožava bezbednost osnivača Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića i Ljiljane Smajlović, navodima da nema dokaza protiv optuženih u procesu za ubistvo Slavka Ćuruvije, a dodatnu zabrinutost izražava i činjenica da je upravo država većinski vlasnik tog lista.

"U trenutku kada se suđenje za ubistvo Ćuruvije gotovo 20 godina nakon zločina privodi kraju, zabrinjava činjenica da se napadima na predsednika Komisije Verana Matića, pridružuju i Viši sud, Advokatska komora, Društvo sudija i Vrhovni kasacioni sud, zbog javno izrečenih stavova o pokušajima Sudskog veća da izostavi ključne dokaze protiv optuženih u ovom slučaju", navodi se u saopštenju.

Iz fondacije su upozorili da sumnjaju da je u toku pokušaj da se optuženi za ubistvo aboliraju, a da se dokazi protiv njih pripišu "ratnoj propagandi" NATO i Vašington Posta iz 1999. godine, uz ponovno crtanje meta na čelu Ljiljani Smajlović i Veranu Matiću.

"Podsećamo i da su autori tekstova o Ljiljani Smajlović i Veranu Matiću, Goran Kozić i Djordje Martić, bili medju istaknutim predstavnicima ratnohuškačkog novinarstva '90-tih godina i da su se i oni i mediji u kojima su radili i tada na monstruozan način obračunavali sa protivnicima režima Slobodana Miloševića", kaže se u saopštenju.

Ilustrovana politika objavila je na naslovnoj strani izdanja od ponedeljka, 11. decembra fotomontažu sa likovima novinarke Ljiljane Smajilović, predsednika Upravnog odbora Fonda B92 Verana Matića i ambasadora SAD-a u Srbiji Kajla Skota na slici Bogorodice kako hrani Isusa uz naslov "Verane, Verane, šta to radiš, mamografu jedan".

Ministarstvo kulture i informisanja kritikovalo je naslovnu stranu Ilustrovane politike. Nadležno ministarstvo je izrazilo žaljenje zato što "ni nova naslovna stranica nije po merilima dobrog ukusa".

Povodom toga, oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Veran Matić naveo je da već mesec dana traje kampanja Ilustrovane politike, savetnika glavnog urednika Gorana Kozića i spoljnog saradnika Đorđa Martića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: