"Cilj predsednikovih mera je da se rad isplati"

Francuski premijer Eduar Filip podržao je u parlamentu mere koje je predsednik Emanuel Makron najavio u ponedeljak uveče.

Izvor: B92

Utorak, 11.12.2018.

19:23

Foto: Tanjug/AP

On je poslanicima više puta poručio da je cilj tih mera da se "rad isplati".

Tokom sednice na kojoj su mu poslanici postavljali pitanja, premijer je detaljno obrazložio i branio mere koje su najavljene kao odgovor na gnev "Žutih prsluka", prenose francuski mediji.

"Rad mora da se isplati. Moramo da ubrzamo celokupne mere za radnike s najnižim primanjima", više puta je istakao Filip, poručivši da vlada želi da "ide dalje, jače, brže".

Premijer je ukazao na jednu od ključnih mera - povećanje minimalne zarade za 100 evra počev od 1. januara, "a da to ni evro neće koštati poslodavce, jer će tu meru finansirati država".

"Kada je minimalna zarada bila povećana za 100 evra? Nikada", rekao je Filip obraćajući se opoziciji.

Premijer je govorio i o "velikoj nacionalnoj debati" koju želi Makron, a za koju je rekao da bi trebalo da se odnosi na "ekološku tranziciju, fiskalnost, demokratiju, organizaciju države ili političko predstavljanje", a biće održana od 15. decembra do 1. marta.

Prema Filipovim rečima, ta debata će biti otvorena za sve.

Priznavši da je ta ideja "ambiciozna", Filip je zaključio da "mnogo toga treba čuti, a zatim mnogo toga uraditi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: