Priština odustala od uvođenja novih mera Beogradu

Prištinske vlasti su odustale od najavljenih novih mera usmerenih ka Beogradu, rekao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Izvor: B92, N1
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Ronald Zak
Foto: Tanjug/AP/Ronald Zak

Nakon sednice kosovske vlade on je izjavio da je Priština identifikovala nove moguće mere protiv Srbije, ali da će ih uvesti samo ako Srbija nastavi pritisak i agresivne postupke prema Kosovu, preneo je N1.

"Mi smo identifikovali sve potencijalne postupke koje možemo preduzeti, oni su spremni, ali mislimo da je tarifa od 100 odsto dala svoj rezultat. Mi bi preduzeli dalje korake ako Srbija nastavi sa agresivnim postupcima kao što je postupala u prošlosti. Neprihvatljivo je zadržavanje, poslanika poput Slobodana Petrovića, to je praksa policijskih i diktatorskih država. To se tako ne radi, da se preti i satanizuju poslanici. Ako Srbija nastavi sa agresivnim postupcima onda mi imamo listu mera koje su spremne", rekao je Haradinaj.

Haradinaj je optužio visoku predstavnicu Evropske unije Federiku Mogerini da je ona uništila dijalog i da je, nažalost, nakon toliko truda i investicije došlo do ovakvog poremećaja, rekavši da je njen stav za Vladu Kosova neprihvatljiv i nevažeći.

"Gospođa Mogerini je uništila dijalog. Poremetila je dijalog koji je imao za cilj normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, pretvorivši ga u dijalog o teritoriji, granicama ili razmenama, a veoma dobro znamo šta to na Balkanu podrazumeva, to je destabilizacija. Ona je takoreći nanela štetu našem regionu dozvolivši da se ovakve diskusije vode, kao i da se i ona izjašnjava o tom pitanju", smatra Haradinaj.

Na pitanje šta se dešava sa ostavkama četiri gradonačelnika opština na severu Kosova, Haradinaj je rekao da razmatraju njihove ostavke, "koje je teško razmatrati jer je službene dokumente teško kvalifikovati kao takve pod kosovskom jurisdikcijom, gde se govori o entitetu Kosova i Metohije, koji prema Ustavu Kosova ne postoji".

strana 1 od 137 idi na stranu