"Sve se zna o ubistvima naših sinova Dženana i Davida"

Davor Dragičević i Muriz Memić, očevi ubijenih mladića Davida Dragičevića i Dženana Memića razgovarali su sa ambasadorima EU u BiH.

Izvor: Beta

Utorak, 11.12.2018.

19:21

screeenshot

Oni su zajedno sa svojim advokatom Ifetom Feragetom održali su sastanak u zgradi Delegacije EU u Sarajevu sa svim ambasadorima zemalja članica EU koje imaju predstavništva u BiH.

Advokat Feraget je posle sastanka rekao da je razgovor bio veoma koristan i da su očevi ubijenih mladića dobili podršku kako bi se otkrile i kaznile ubice njihove dece.

"Naglašen je novi pristup ovom problemu, a to, kako je rekao ambasador Hrvatske, nije pitanje šta će očevi i advokati raditi dalje, već šta će zemlje članice EU konkretno preduzeti kako bi ovaj i svi ostali slučajevi bili rešeni i kako bi se u BiH uspostavila vladavina prava koje trenutno nema", rekao je Feraget.

Na pitanje da li je razgovarano o greškama pravosuđa, on je naveo da je bilo dovoljno vremena da se razgovara o detaljima oba slučaja.

"Na redu je Visoki sudski i tužilački savet (VSTS) i kompletno pravosuđe. Očekuje se konkretna akcija, ne samo radi utvrđivanja ko su ubice Dženana i Davida, nego svih onih koji su doveli do zloupotrebe sistema, trošenja budžetskog novca, krađe vremena koje je dragoceno očevima koji su primer građanske borbe za istinu i pravdu", naveo je Feraget, prenosi portal Klix.ba.

Otac ubijenog Dženana, Muriz Memić, rekao je da su on i Davor Dragičević obećali borbu do kraja.

"Sada će VSTV reći šta su uradili i šta nisu uradili. Izneli smo probleme, saslušali su nas i sada idemo dalje. Pitali su nas koji su naši sledeći koraci. Rekli smo im da sve pokušavamo pravno. Ako ne ide pravno, Davor i ja znamo šta ćemo", kazao je Memić.

On je dodao da će ambasadori članica EU u BiH pozvati predsednika VSTS Milana Tegeltiju, kako bi se razmotrilo postupanje tužilaca u ovim slučajevima.

Davor Dragičević je kazao da je današnji dan prekretnica u oba slučaja, ali i u istoriji BiH.

"Ja sam zadovoljan, jer su dva mala čoveka i jedan mali advokat bili tu. Idemo do kraja, skroz do kraja. Dženana i Davida nema, nema oprosta i zaborava", kazao je Dragićević.

On je naveo da se u slučaju ubistva njegovog sina sve zna, navodeći da su u organizovanje ubistva i zataškavanje umešani čelni ljudi MUP RS - ministar Dragan Lukač, direktor policije Darko Čučum, načelnik Uprave za organizovani kriminal Darko Ilić, tužioci Dalibor Vrećo i Želimir Lepir, Vlada RS, kao i svi "koji su se ogrešili o njegovo dete".

Dragičević je kazao da on i Memić znaju istinu o ubistvu svojih sinova i da žele samo pravdu.

David Dragičević (21) je nestao 18. marta, a njegovo telo nađeno je 24. marta na ušću rečice Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel. Policija je prvobitno tvrdila da je smrt zadesna, a Tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

Takođe tvrde da je njegovo ubistvo planirano ranije, zbog čega je i izrežirana pljačka kuće porodice Rađen, kako bi se pokojni mladić kriminalizovao.

Visoki funkcioneri MUP RS tvrdili su da je u krvi mladića pronađen LSD, mada u Banjaluci ne postoji laboratorija za tu vrstu toksikoloških nalaza, a naknadno toksikološko veštačenje u Beogradu i u Austriji, pokazalo je da u krvi Davida Dragičevića nije bilo teških droga.

Od 26. marta se na Trgu Krajine svako veče održavaju skupovi "Pravda za Davida", na kojima se traži otkrivanje ubica i nalogodavaca ubistva mladića.

Dženan Memić je nastradao 8. februara 2016. godine na Ilidži pod nerazjašnjenim okolnostima.

Bio je devojkom Alisom Mutap, koja je kasnije tvrdila da ima amneziju i da se ne seća događaja iz te večeri. Pravosudne institucije prvo su tvrdile da je Dženan Memić nastradao u saobraćajnoj nesreći, potom da je ubijen, a onda je njegov slučaj okvalifikovan kao teško krivično delo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično delo neukazivanja pomoći osobi povređenoj u saobraćajnoj nesreći.

Za poslednje krivično delo teretili su se sin i otac Ljubo i Bekrija Seferović. Svi dokazi o saobraćajnoj nesreći su polovinom jula ove godine pali u vodu, a Seferovići su prvostepenom presudom oslobođeni svih navoda optužnice.

Muriz Memić tvrdi da je njegovog sina ubio sin jednog od sarajevskih tajkuna, blizak SDA, a kao glavnog krivca za zataškavanje ubistva naveo je kantonalnu tužiteljku Dalidu Burzić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: