Dodeljene nagrade "Vitez poziva"

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu u ponedeljak uveče su uručene nagrade “Vitez poziva“.

Izvor: Beta

Utorak, 11.12.2018.

12:25

Dodeljene nagrade

Nagrade su predate sociologu Jovi Bakiću, novinarki Ljubici Gojgić, tužiocu Goranu Iliću, režiseru Dejanu Mijaču, sociologu Vukašinu Pavloviću i kompozitorki Ivani Stefanović.

"Dobitnici ovogodišnje nagrade su ličnosti iz različitih oblasti koji su u proteklim godinama svojim odgovornim i profionalnim radom, ali i moralnim i savesnim postupanjem pokazali da univerzalne vrednosti i 'viteške' vrline nisu iščezle", navodi se u saopštenju Lige eksperata (LEX), organizatorima manifestacije.

Upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić je navela da su ovogodišnji dobitnici "ne odolevaju, već su ceo svoj život posvetili iskušenju", a voditelj programa, advokat Božo Prelević rekao da su oni svoju celu karijeru branili opšte vrednosti i da narušavaju "skladnu himnu horskog pevanja u (širem društvu)".

"Strah u Srbiji amnestira ljude, pruža im izgovor da rade kako im se kaže. Nažalost, korupcija je prisutnija nego strah, a politička elita (u Srbiji) ljude više kupuje nego što bije", ocenio je Prelević.

Prema njegovim rečima, od prošle godine je bilo "mnogo prilika da budemo solidarni", a jedino odlučno "Ne!" koje su građani uputili vlastima bilo je kada su pokušali da zaustave "udare na institucije" čije je razaranje jedino moguće "tamo gde ima pokornih".

"Pre 18 godina smo pokazali da smo spremni da se borimo za dostojanstven život. Ta borba nije tebalo da se završi već pre 17 godina", ocenio je Prelević.

Jovo Bakić je kazao da je odlučio da primi nagradu zbog žirija koji "zavređuje poštovanje", i zbog prethodnih dobitnika čijem se javnom delovanju divi, i istakao da je potrebno očuvati "građanski duh" i "hladnu glavu".

Po njegovoj oceni, bez građanske solidarnosti neće biti moguće boriti se za prava protiv "dobro organizovane, primitivne i od naroda otuđene političke elite".

"Uzurpatori pokušavaju da javnu stvar - Res pubiku, pretvore u privatnu prćiju... Ispravimo kičmu, podignimo lavu i pogledajmo ništarije pravo u oči", kazao je Bakić.

Ljubica Gojgić je primajući nagradu navela da je novinarstvo blistav poziv koji obavezuje da se misli i govori slobodno, kao da od medija zavisi uspeh demokratije.

"Nažalost, takvi novinari se bore za radno mesto, radni prostor, platu, zdravlje i često ostaju - ili im se čini - da ostaju sami", kazala je Gojgić.

Goran ilić je dodao da je tužno što se u Srbiji za poštovanje zakona dobijaju nagrade, a Dejan Mijač da građani treba da budu "postojani i svoji i da nastave da osvajaju svoje prostore", ma kako oni za početak bili mali.

Vukašin Pavlović je rekao da intelektualci treba da formiraju "poslednju i najširu branu protiv autoritarizma, koji je sve prisutniji ne samo u Srbiji", a Ivana Stefanović da muzika kompozitora "nije ćutanje, već glasne poruke" i da mogu građanima "da održe čas etike".

O laureatima je ove godine odlučivao žiri koji su činili profesori Čedomir Čupić, Ratko Božović, Vladimir Goati, Vladimir Matejić, književnica i rediteljka Vida Ognjenović i članica Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije Jelisaveta Vasilić.

Nagradu proteklih deset godina dodeljuje udruženje Liga eksperata - LEX, na Međunarodni dan ljudskih prava, u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: