Ministarka Kuburović predstavlja Srbiju na sednici SB UN

Ministarka pravde Nela Kuburović predstavljaće danas Srbiju na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Izvor: Beta

Utorak, 11.12.2018.

08:52

Ministarka Kuburović predstavlja Srbiju na sednici SB UN
Ilustracija: Getty Images

Na toj sednici će biti razmatrana i saradnja Srbije sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove UN, saopštilo je Ministarstvo pravde. Planirano je da sednica počne u 10.00 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 16.00 časova po našem vremenu.

Tokom boravka u Njujorku, Kuburović se sastala sa bivšim glavnim tužiocem Haškog tribunala, a sadašnjim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Seržom Bramercom, kao i sa predsednikom tog Mehanizma Teodorom Meronom.

U razgovoru sa Meronom ponovo je postavila pitanje transfera srpskih osuđenika zbog neadekvatnih uslova u Estoniji, gde služe kaznu, saopšteno je danas iz ministarstva.

Meron je ukazao da je saglasan da je potrebno premestiti ih u neku drugu državu i rekao da saoseća sa porodicama tih srpskih osuđenika. Takođe, Meron je pozdravio pozitivan stav Srbije u vezi sa osnivanjem Informativnog centra u Beogradu, koji bi omogućio pristup arhivi Haškog tribunala.

On je ukazao da je u toku priprema smernica na koji način države to treba da učine, zatim da se prevode sudske presude na jezik domaće države, kao i da je u toku formiranje arhive Tribunala.

Govoreći o preostalim slučajevima protiv Srba koji se vode pred Mehanizmom, Meron je rekao da će drugostepena odluka protiv Karadžića biti doneta do kraja marta 2019.

Nakon sastanaka sa Teodorom Meronom, ministarka Kuburović razgovarala je i sa bivšim glavnim tužiocem Haškog tribunala a sadašnjim tužiocem Mehanizma Seržom Bramercom o novom Izveštaju o saradnji država bivše SFRJ sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične tribunale.

Ministarka pravde je istakla da je Srbija u protekle dve godine značajno unapredila kapacitete Tužilaštva za ratne zločine, kako bi imalo sve neophodne uslove za efikasno procesuiranje okrivljenih za najteža krivična dela protiv čovečnosti, bez obzira na njihovu nacionalnost ili etničku pripadnost.

Bramerc je ukazao da je u novom izveštaju istaknut nedostatak regionalne saradnje u okviru procesuiranja ratnih zločina pred domaćim pravosudnim organima - Hrvatske, BiH i Srbije, zatim neprihvatljivost veličanja lica, koja su pravnosnažno osuđena za ratne zločine, kao i značaj posvećenosti svih država pronalaženju nestalih osoba.

Ministarka je istakla da se ne slaže sa tvrdnjom da ne postoji regionalna saradnja, da Srbija redovno odgovara na zamolnice iz BiH i Hrvatske, dok takva spremnost za saradnju ne postoji kada je reč o srpskim zamolnicama.

Ona je naglasila i da objavljeni memoari Nebojše Pavkovića ne zaslužuju da budu tako oštro kritikovani od strane tužioca ili Mehanizma, posebno što je ista takva kritika izostala kada su u pitanju slučajevi nacionalnog veličanja Nasera Orića ili Slobodana Praljka, piše u saopštenju.

Ministarka pravde Kuburović u Njujorku predstavlja Srbiju na redovnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom novog šestomesečnog izveštaja o radu Medjunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: