Preokret: Sud odlučio, Britanija može "da se predomisli"

Velika Britanija može da zaustavi Bregzit bez odobrenja ostalih članica EU, odlučio je Evropski sud.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 10.12.2018.

09:29

Preokret: Sud odlučio, Britanija može
EPA-EFE/ANDY RAIN

Kako prenosi "Gardijan", Evropski sud pravde zaključio je da bilo koja članica Evropske unije može opozvati član 50 to bez odobrenja bilo koje druge članice Unije. Reč je o vanrednoj presudi evropskog suda koja je donesena uoči "kritičnog" glasanju u britanskom parlamenu o ugovoru o izlasku Britanije iz EU koji je sklopila Tereza Mej.

U presudi Evropskog suda stoji: "Ujedinjeno Kraljevstvo slobodno je da opozove unilateralno notifikaciju njene namere da se povuče iz EU".

Time su sudije odbacile argumente britanske vlade i Evropske komisije koji su tvrdili da dvogodišnji proces o izlasku neke zemlje iz EU ne može biti povučen unilateralno.

"Mogućnost o povlačanju zahteva postoji sve dok sporazum o razdruživanju između EU i Ujedinjenog Kraljevstva nije stupio na snagu ili ukoliko ne dođe do takovog sporazuma, a u toku od dve godine od podnošenja zahteva, odnosno isteka mogućeg porodužetka", navodi se u odluci Suda.

Evropski sud pravde kaže da odluka o povlačenju jedne zemlje članice iz EU može da bude opozvana u "demokratskom procesu i u skladu s nacionalnim ustavom" i da kao "nedvosmislena i bezuslovna" mora biti pismeno dostavljena Evropskom savetu.

Povlačenjem odluke o Članu 50 Ustava EU status zemlje članice koja je u pitanju neće biti "suspendovan niti promenjen" navodi se u odluci suda. U EU, uključujući i Veliku Britaniju, ovakvu odluku Evropskod suda pravde vide kao podršku onim snagama koje se zalažu za ponovni referedum i evrntualni ostanak Velke Britanije u EU.

S druge strane, kritičari ovakve odluke upozoravaju da će zemlje članice, pod ovakvim uslovima, sada mnogo lakše moći da koriste Član 50 (koji predviđa zahtev za izlazak iz EU) u slučajevima sporova i pregovora sa EU.

Velika Britanija je 2016. na referendumu izglasala izlazak iz EU i u martu 2017. pokrenula član 50 Lisabonskog ugovora, i samim tim Član 50, inače, nije mnogo detaljan, delimično i zbog činjenice da je ideja da neka zemlja napusti EU bila malo verovatna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: