Haradinaj: Kosovo šampion ljudskih prava; Đurić: Crna rupa

Priština -- Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj tvrdi da Kosovo može da se pohvali da garantuje poštovanje ljudskih prava svake zajednice.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-Malton Dibra
Foto: EPA-Malton Dibra

Takođe, kako kaže, Kosovo ima tendenciju da bude "pravi šampioni" u njihovoj zaštiti i promociji.

Ljudska prava, kaže Haradinaj, su neodvojiva, međusobno povezana i međuzavisna, bilo da je reč o građanima ili političarima.

"U našem društvu i u našoj novoj državi ne postoji prostor za diskriminaciju na etničkoj, verskoj, partijskoj ili regionalnoj osnovi i, pored našeg veoma naprednog Ustava, postoji visoka gradjanska i institucionalna svest", napisao je Haradinaj na svom profilu na Fejsbuku.

Đurić: Crna rupa

Nedugo zatim oglasio se i direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić koji je rekao da na Međunarodni dan ljudskih prava ukazuje na to da je takozvano Kosovo "crna rupa" u kojoj ne važe osnovna ljudska prava Srba, Albanaca i drugih zajednica u oblasti ekonomije, politike, slobodnog protoka roba ljudi i kapitala.

"Teritorija na kojoj postoje politički zatvorenici, desetine hiljada kuća i stanova i hiljade hektara zemlje nalazi se u stanju protivpravne uzurpacije i čiji predstavnici prete sopstvenim gradjanima i narodima i državama u okruženju, nikada neće postati deo medjunarodne zajednice", rekao je Đurić.

On je, takođe, pozivao borce za ljudska prava u Srbiji i širom sveta da podignu svoj glas i na Dan ljudskih prava kazu NE daljem obespravljivanju i ugnjetavanju Srba, Goranaca, Bošnjaka i Roma na KiM.

Kosovo

strana 1 od 137 idi na stranu