"Ne treba nam još oružja na buretu baruta"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio da bi nove mere Prištine mogle da budu varnica koja bi ceo region gurnula u provaliju.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.12.2018.

12:31

Foto: Tanjug, Tanja Valiæ

On je apelovao na međunarodnu zajednicu i Albance da to razumeju.

Đurić je rekao i da naoružavanje Prištine nije nešto na šta može da gleda sa blagonaklonošću i simpatijama.

"Sada nam treba deeskalacija, ne nove vojske na Kosovu i još oružja na buretu baruta, a još manje nove varnice koje bi mogle da gurnu ceo region u provaliju", rekao je Đurić.

On je naveo da bi nove mere Prištine mogle da budu ta varnica i da je zato sada vreme za apel na razum u međunarodnoj zajednici i medju Albancima na KiM. Đurić je rekao da su mere Prištine neprijateljske, da su uperene protiv mira i stabilnosti, a da Srbija žele mir i saradnju izmedju Srba i Albanaca. "Sve što smo radili u prethodnom periodu imalo je za cilj da normalizuje stanje na KiM, ali neko želi nenormalno stanje", rekao je Đurić.

Đurić je Srbima na KiM poručio da će Srbija biti uz njih, da će im omogućiti da ostanu tamo i da niko ne treba da se igra sa njihovom budućnošću i bezbednošću.

Na pitanje koje su to nove mere kojima Prištin preti Srbiji, Đurić kaže da je Srbija prilično dobro informisanai o različitim planovima koji se prave u Prištini i da je u upravo zbog apeluje na međunarodnu zajednicu koja ima i vojno i bezbednosno i političko prisustvo na KiM da pre nego što bude kasno to zaustavi".

"Znam da je to delovanje protiv mira i nešto što potkopava i budućnost i stabilnost i samih Abanaca i možda i jako skoru budućnosti i sadašnjost. I ja im ne bi savetovao da preuduzimaju te mere, savetovao bih im da se okrenu dijalogu i tražnju rešenja", poručio je Đurić.

Kako kaže, sasvim sigurno da tim merama neće postići taj cilj, mogu samo da postignu kontraefekat. "Neće tako postati više država nego što jesu, ako budu vodili takve mere. One samo doprinose razgradnji njihovih institucija i položaja u medjunarodnoj zajednici i uticaju na terenu. Mogu samo da se igraju i da prave predstave, ali to neće doprineti smirivanju situacije ni budućnosti niti ostvarivanju njhovih ciljeva, kaže Djurić i napominje da zeli da spekuliše "kakve sve ludosti pojedinacima mogu da padnu na pamet".

"Mogu samo da ih pozovem da to ne rade, jer bi to bila velika greška", rekao je Đurić i poručionašim ljudima na KiM da će Srbija uvek naći načina da bude uz njih i da ć im omogućiti da ostanu i opstanu na KiM, kao i da niko ne treba da se igra sa njihovom budućnošću i bezbednošću. "Za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu nisu potrebne nove mere već ukidanje postojećih, a ja smatram i nadam se da niko normalan ne želi drugačiji region, Balkan, drugačiju Srbiju KiM od one kojoj se sva deca i svi ljudi mirno i spokojno bave svojim životima, a ne nečim što smo gledali devedesetih i 2000 - tih godina, kada su tamo sprovodjeni i nasilje i progoni i sve ostalo".

On ističe da ova upozorenja o opasnosti koja preti zbog ponašanja Prištine nisu preterivanja već izraz najdublje zabrinutosti i navodi da bi Kfor morao da spreči formiranje takozvane vojske Kosova.

"To mu je mandat, za to je postavljen na KiM", rekao je Đurić i podsetio na rezoluciju 1244, gde je obaveza NATO i Kfor da spreče postojanje bilo kakvih naoružanih grupa na KIM, i 20 godina posle sukoba stavlja puške ekstremistima u ruke.

Oni svakako ne žele da ih koriste za paradiranje 14. decembra, već imaju sa njima najcrnje i najgore moguće planove", zaključuje Đurić i dodaje da onaj ko naoružava ljude treba da zna da ne doprinosi njihovoj budućnosti. On podseća da Srbija svakako želi mir i stabilnosti i zahteva od Kfora i NATO i međunarodne zajednice da spreči nasilje Prištine. "Kao štos je Vučić već najavio, ako do toga dođe, Srbija će sa svojim paratnerima u medjuarodnoj zajednici preduzimati dalje korake", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: