"Vi da se dogovorite, a mi ćemo da olakšamo i proverimo"

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini kaže da je i dalje uverena da, bez obzira na postojeće teškoće, dijalog Beograda i Prištine može biti nastavljen.

Izvor: Beta
Podeli
Getty Images
Getty Images

Ona je istakla i da dve strane mogu postići pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, ali da je odluka o tome na Beogradu i Prištine, a ne na Briselu.

Na konferenciji za novinare posle sastanka ministara spoljnih poslova EU, Mogerinijeva je ponovila da odluka kosovskih vlasti o taksama na robu iz Srbije i BiH ugoržava dijalog i pozvala Prištinu da povuče tu odluku, jer dijalog treba da se vodi u atmosferi poverenja i poštovanja.

Mogerinijeva je rekla da EU i dalje pruža punu podršku nastavku dijaloga Beograda i Prištine kako bi došlo do pozitivnog ishoda - pravno obavezujućeg sporazuma koji bi rešio sva pitanja u vezi s potpunom normalizacijom odnosa.

Visoka predstavnica je rekla da dijalog ne pripada ni EU, ni zemljama članicama, već dvema stranama, Beogradu i Prištini.

"Za EU je relevantno i u tome smo jasni od samog početka da bismo pozdravili ishod koji na obuhvatan način rešava sva pitanja u vezi s normalizacijom na pravno obavezujući način i uz poštovanje principa međunarodnog prava i pravila EU. I dozvolite mi da to posebno kažem, to bi značilo da nema etničkih podela unutar zemalja i između zemalja", rekla je Mogerinijeva na pitanje da li je za EU prihvatljiva ideja o korekciji granica.

Ona je dodala da "bez obzira na prilagođavanja o kojem bi dve strane mogle razgovarati u budućnosti, to nikada neće... završiti u etnički čistim zemljama".

Mogerinijeva je dodala da svako eventualno rešenje mora da bude prihvatljivo za obe strane i da je na Beogradu i Prištini da se o tome dogovore, a na Briselu da to olakša i proveri da li je u skladu s međunarodnim pravom i pravilima EU.

strana 1 od 19 idi na stranu