"Dok su žene žrtve nasilja, nema ljudskih prava"

Sve dok ijedna žena bude uznemiravana, pretučena ili ubijena, nema poštovanja ljudskih prava, izjavila Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.12.2018.

09:43

Foto Tanjug/ Kabinet potpredsednice Vlade Srbije/ MILETA MIRCETIC/ bg

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnorpavnost istakla je danas, povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, da je jedno od osnovnih i zagarantovanih prava svake osobe da bude ravnopravna i uvažena bez obzira kom polu, veri ili naciji pripada.

U čestitki građankama i građanima Srbije, ona je ocenila da se u godini u kojoj se obeležava 70. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima ne može govoriti o njihovom punom ostvarenju ako postoji diskriminacija pojedinih grupa građana i građanki i nepoštovanje principa rodne ravnopravnosti, te da su ljudsko dostojanstvo i sloboda osnov svakog modernog društva.

Kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, Mihajlovićeva je posebno ukazala na težak položaj žena, istakavši da nema ljudskih prava sve dok su žene žrtve nasilja.

"Poznato je da je položaj žena, posebno onih iz seoskih sredina, samohranih majki, žena sa invaliditetom i Romkinja posebno težak. Okosnica i stub svakog demokratskog društva jeste poštovanje prava svih, a posebno onih iz ranjivih, marginalizovanih i višestruko diskriminisanih grupa. Ako težimo modernoj i razvijenoj zajednici, onda svi gradjani i gradjanke moraju da budu prepoznati kao ravnopravni članovi našeg društva, da ravnopravno ostvaruju sva svoja prava i da imaju jednake mogućnosti za rad i razvoj", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da se Međunarodnim danom ljudskih prava završava globalna kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" i dodala da nema govora o poštovanju ljudskih prava tamo gde su žene i devojčice žrtve nasilja.

"Sve dok ijedna žena bude uznemiravana, pretučena ili ubijena, nema poštovanja ljudskih prava. Ove godine šaljemo poruku da nije samo fizičko nasilje - nasilje, da smo tu da saslušamo svaku ženu, čujemo njenu priču, podržimo je i poručimo joj da nije sama. Hajde da ne okrećemo glavu pred nasiljem, odgovornost je na svima nama", zaključila je Mihajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: