"PR ne ispunjava svoje obaveze, stav BG konstruktivan"

Premijerka Ana Brnabić rekla je u Pragu, posle razgovora sa češkim premijerom Andrejom Babišem, da Srbima na KiM preti humanitarna kastrofa.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.12.2018.

19:38

. FOTO TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / bb

Branbićeva je izjavila i da je potrebno da se region vrati tamo gde je bio pre mera Prištine, dok je Babiš istakao da Priština ne ispunjava svoje obaveze, a da je stav Beograda konstruktivan.

Brnabićeva je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla da je iskoristila posetu Češkoj, koja je priznala kosovsku nezavisnost, da predsednika Miloša Zemana i premijera Babiša upozna sa izazovima sa kojima se suočava Srbija i srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Navela je da je iza Srbije "težak novembar" zbog mera koje je uvela Priština na robu iz centralne Srbije i BiH, naglasivši da je Srbima na KiM uskraćena i štampa na maternjem jeziku.

"Nemaju ni slobodu štampe, a najava transformacije kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku je posebno uznemirujuća činjenica i za Srbiju, ali i za regionalni mir. Zamolila sam Babiša da pomogne i utiče u EU na to da se vratimo na pitanja od značaja za jači i perspektivniji region, a ne na podizanje barijera", rekla je Brnabićeva.

Kako je istakla, Srbima na KiM preti humanitarna katastrofa.

"Hajde da se vratimo tamo gde je region bio 5. novembra", rekla je ona.

Babiš je rekao da su razgovarali o Kosovu i napetosti koja je sve jača.

"Kosovo ne ispunjava obaveze i pokušaćemo da učinimo sve što je u našoj moći da ta napetost bude što manja. Smatramo da je pristup Srbije konstruktivan", istakao je premijer Češke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: