"Vučić može da se sviđa ili ne, ali činjenice govore"

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio da može nekome da se sviđa ili ne kako radi predsednik Srbije, ali da činjenice govore za sebe.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.12.2018.

07:54

Screenshot

U intervjuu za današnju "Politiku", on je naveo da u delu opozicije preovladavaju negativni komentari o Vučiću, a jednostavno ne žele da prihvate realnost. Po pitanju odnosa SVM i Srpske napredne stranke, Pastor kaže da taj odnos "nije od juče" i da se gradio 10 godina.

"Danas je partnerski i zasniva se na uzajamnom poštovanju, a u osnovi tog odnosa je principijelni dogovor koji je u vezi s političkim namerama da se od Srbije napravi zemlja u kojoj se može normalno živeti. U tom cilju se povlače svi potezi koji su racionalni, bez obzira na to koliko su u datom momentu bili bolni ili nepopularni", rekao je Pastor.

Upitan za položaj Mađara u Srbiji, on je rekao da su oni devedesetih godina bili u dvostrukoj opoziciji, što se ogledalo u tome što su kao pripadnici manjinske zajednice bili doživljeni i kao građani drugog reda, dok su u isto vreme bili u opoziciji.

"Danas to jednostavno nije tako, jer je mađarska zajednica u Srbiji prihvaćena s dužnim poštovanjem i ne vidim nikakve ekscese koji su bili karakteristični za ovu sredinu pre dvadesetak godina", rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, odnosi Srbije i Mađarske su veoma dobri i takvi nikada nisu bili. "Mi smo nažalost dva naroda koja su u proteklih 150-200 godina uvek bili na suprotstavljenim stranama i imamo opterećenu zajedničku prošlost i bez obzira na to što je politika usredsređena na sadašnjost i budućnost - odnosi iz prošlosti u izvesnoj meri opredeljuju i današnjicu i budućnost. U odnosima između Srba i Mađara došlo je do 'prekoračivanja preko sopstvene senke''', rekao je Pastor.

Pastor kaže da suočavanje dveju strana s prelaskom "preko sopstvene senke" nije bilo lako i smatra da su Srbi i Mađari prošli veoma trnovit put suočavanja sa zajedničkom prošlošću.

"Neke od stranica te zajedničke prošlosti smo zatvorili, i to najbolnije stranice, i dobro je da se interesi podudaraju po nizu pitanja, što stvara šansu za gradnju dugoročnih i uravnoteženih odnosa. Ima zlonamernika koji sve relativizuju i kažu da to nije ništa posebno, ali greše jer to nije stvar za potcenjivanje ili relativizaciju. Da je tako, onda bi Mađarska i Srbija imali iste odnose i sa drugim susednim državama, a to jednostavno nije tako. Treba konstatovati da ni Srbija nema nijednog komšiju sa kojim ima tako dobre odnose kao što ima sa Mađarskom i obrnuto", rekao je Pastor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

15 h

Podeli: