"Jake žene za jaku Srbiju"

Jake žene za jaku Srbiju - naziv je skupa u organizaciji Srpske napredne stranke, u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 09.12.2018.

13:49

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Skup je direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić otvorila ocenom da to što šest od devet nacionalnih muzeja vode žene, uglavnom stranački neopredeljene, pokazuje koliki značaj vlada i predsednik Aleksandar Vučić pridaju učešću žena u javnom životu.

Tribini prisustvuju predsednik Srbije i SNS, kao i premijerka Ana Brnabić.

Bojić je naglasila da su žene, pre svega, nečije ćerke, sestre, supruge i majke, koje, kaže, uzdižu Srbiju.

"Daju nadu i rađaju potomstvo i krče put, ali, da se ne lažemo, svaka od nas koja se nalazi na nekim pozicijama u ovoj državi, ne bi imale takav vetar u leđa da nemamo snažnog lidera kao što je predsednk Vučića", rekla je Bojić.

Prema njenim rečima, samo tako jake ličnosti među pipadnicima jačeg pola, kakav je i Vučić, mogu da budu percipirane kao vođa nacije, što Vučić, kaže Bojić, svakako jeste, ali je, istakla je, svejedno okupio tim u kojem ima puno žena.

"Mislim da smo svojom ulogom u prethodnm godinama opravdale poverenje čitave nacije i onih koji su nas postavili na naša radna mesta. Ako Srbja ima prirodne lepote, onda su one najveće upravo u ovoj sali".

Bojić je podsetila da su žene na najvažnijim pozicijama u Srbiji - predsednika skupštine, vlade, na čelu ministarstavanih, na mestima državnih sekretara i dirktora mnogih institucija i preduzeća.

Kako je rekla, one daju novi život i novu energiju našoj državi.

"Nadam se boljitku i želim da vam čestitam Novu godinu, da vam u sledećoj godini bude sve dobro i da se osećate dobro na svojim radnim mestima, da imate snažnu podršku", poručila je on.

Bojić je rekla da su žene lepši pol kojem je potrebna podrška i istakla da upravo od SNS dobijaju tu podršku i da veruje da će ta stranka uvek stajati iza žena u Srbiji.

Predsednica Unije žena SNS na Kosovu i Metohiji Vinka Radosavljević je rekla da je SNS pionir u podsticanju političkog angažovanja žena.

"Uvek nas je u Skupštini Srbije i na izbornim listama bilo više nego što naši zakoni propisuju", istakla je ona.

Rekla je da na KiM odakle dolazi postoji jednakost u mukama i patnji i istakla da su srpske žene sa KiM "vučice i lavice", koje će se boriti za budućnost i bezbednost svoje dece "ako treba i noktima".

Navela je da je život na KiM bio težak i pre podizanja taksi na srpske proizvode, ali da je sada svuda na KiM život nepodnošljiv.

Kordinatorka Sigurne kuće u Beogradu Vesna Stanojević rekla je da je, kada je reč o borbi protiv porodičnog nasilja, puno učinjeno izmenom zakona, da se sada o tom problemu mnogo više govori i da žene znaju kome mogu da se obrate za pomoć.

Međutim, nasilja i dalje ima, rekla je ona i iznela podatak da je od početka godine u porodičnom nasilju ubijena 31 žena, od čega su se svega tri žene obraćale institucijama i tražile pomoć.

Stanojević je rekla da ne možemo biti zadovoljni dok god bude porodičnog nasilja i poručila da se protiv toga moramo boriti svi zajedno.

Na skupu su govorile i potpredsednica Glavnog odbora SNS Marija Obradović i članica Predsedništva SNS Maja Gojković,

"Beskrajno zahvalan ženama na visokoj podršci SNS"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na skupu u organizaciji SNS "Jake žene za jaku Srbiju" da će nastaviti da se bori za pristojnu Srbiju u kojoj niko neće misliti da ima pravo da žene naziva pogrdnim imenima, da ih tuče i omalovažava, kako to danas rade neki koji sebe nazivaju ikonama opozicije.

"I to je borba za pristojnu Srbiju, a ne za Srbiju u kojoj bi stavljali žene u tor, u kojoj bi žene bile "fukse" i u kojoj žene ne bi bile žene. Mi ćemo se boriti protiv tih i takvih koji se za takvu Srbiju bore i pobeđivati bezbroj puta", rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da pristojna Srbija nikada neće dozvoliti da "takvi divljaci ovom zemljom upravljaju".

Vučić je zahvalio ženama u Srbiji koje daju podršku SNS i istakao da je utvrđeno, na osnovu istraživanja sa biračkih mesta, da nijedna vlast u regionu i nijedna naša vlast od 90 - tih godina nikada nije imala toliku procentulnu podršku žena i da im je na tome beskrajno zahvalan.

"Znajući koliko je to važno i koliko je rada i truda potrebno da dobijete poverenje dama", istakao je Vučić dodajući da žene nisu površne, lakoverne, niti lakomislene i da ih ne interesuje forma, već suština.

Kaže da neki potcenjuju žene i zaboravljaju da one uvek glasaju za budućnnost, rad, marljivost i posvećenost. svom snagom i srcem.

"Ti koji su potcenjivali dame pravili su veliku grešku", dodao je on.

Sve žene koje su ovde jesu grancija sigurnije i bolje budućnosti za našu zemlju, poručio je Vučić i istakao da žene uvek daju glas za mir, stabilnost i sigurnost.

"Toliki broj žena je uz nas i razumeju kakva nam je pristojana Srbija potrebna", rekao je Vučić.

Kaže da kao predsednik zemlje može uvek da podrži izmenu zakona kako bi bio što bolji položaj žena i to da uvek imamo što više žena u polticickoj sceni, jer će nam to doprineti zdravijoj i boljoj Srbiji.

Vučić ističe da ne postoji ništa strašnije nego kada muškarac udara ženu i da bi svaki častan čovek trebalo toga da se gadi, jer to nije čovek, niti muškarac.

Dodaje da pre fizičkog nasilja uvek prethodi verbalno nasilje, koje je još strašnije i bolnije.

Predsednik Srbije kaže da je navodna "ikona opozicionarstva i pristojnosti" u Srbiji rekla Maji Gojković da je "fuksa", pretendujući da su oni ti koji bi trebalo, kako kažu, da vode našu zemlju u budućnosti.

Vučić ističe da su rekli i da bi teško ko mogao da utvrdi da je Gojković žena, a da su onda nastavili još gore, misleći na ono što je 'tobožnji sindikalni lider', rekao za Anu Brnabić.

"Sramota me je da ponovim. Šta je njemu potrebno?", upitao je on, a na uzvike iz publike da je to zatvor odgovara: "Nemam šta da dodam na to".

Kako je istakao, žene su uvek i u svemu neuporedivo odanije od muškaraca, i posebno se zahvalio Ani Brnabić.

"Ona nije član naše stranke, ali želim da joj se zahvalim. Zato što postoje mnogi, pa neki i u našoj stranci, koji bi voleli da se dodvoravaju svima drugima a da budu nekako izdvojeni iz stranke, a ona je drugačija, zna da ste vi ti koji ste je podržali, glasali za nju, ukazali joj poverenje i ona na to uzvaraća poštovanjem. Ako izrazi želju da nam se pridruži, biću srećan da vas o tome obavestim", rekao je Vučić.

On je naveo da u Srbiji na istaknutim funkcijama ima puno žena, takoreći na svim im ključnim funkcijama, osim predsedničke, i da odlično obavljaju svoj posao.

"Ako govorimo o objektivnim rezultatima, svi su dramatično bolji nego pre, iako je jasno da ljudi nisu još zadovoljni", rekao je Vučić, dodavši da rad žena mora da bude poštovan isto kao i rad muškaraca", rekao je on.

Zahvalio je i na prisustvu Smilji, majci novinara Ranka Panića, kao i Mileni Ivanović, supruzi ubijenog Olivera Ivanovića, koja je, kaže, na udaru najstrašnijih uvreda.

Osvrnuo se na izlaganje Vinke Radosavljević sa KiM, istakvši da ima malo mesta u kojima je teže živeti nego u Klini - svega četiri srpske porodice, sve ostalo su Albanci.

"Vinka ima hrabrosti da dođe ovde i govori o svojoj Srbiji , da odgaja svoju decu u Klini i da dobro zna, da je realna i objektivna, šta možemo da imamo, šta stavrno nemamo, ali da će uvek da se bori za svoja ognjišta i za svoju državu Srbiju. To je snaga žene koju niko drugi ne mzoze da pruži Srbiji", poručio je Vučić.

Posebno se zahvalio starijim ženama koje su iznele najteži teret reformi, uvek bile uz državu i dobro razumele ono što smo radili.

"Žene ne možete da prevarite. I kada biraju partnera znaju kako da biraju, i kad pogreše one pre partnera kažu da su pogrešile, i ta otvorenost i hrabrost je doprinela da sprovedemo reforme, da imamo rast od 4,5 odsto, a da javni dug od januara bude 46 odsto BDP", kaže on.

To je, kako ističe, zalog za budućnost.

"One više neće moraju da brinu da li će morati da otplaćuju besmislene kredite kojimasu nas drugi zadužili neodgovornim ponašanjem. Naša obaveza je da ne kupujemo ničiju podršku, pogotovo ne lažnim obećanjima. Hoćemo da ljude pridobijemo radom, želimo da se izborimo za ekonomski napredak, za jaku Srbiju", rekao je Vučić.

Članice SNS pozvao je da se uključe u proceduru pred skore stranačke izbore.

Kako kaže, mnogo je urađeno ali još mnogo toga ima da se uradi u borbi protiv nasilnika, protiv onih koji misle da mogu da siluju žene, da ih nazivaju fuksama, da kažu za nekog da nije žena. U borbi protiv svih takvih da budete jače nego ikad. I da pomognemo ženama na KiM jer bez njih niko ne bi opstao na Kosovu i Metohiji. Bez vas ne vredimo ništa", zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: