HR odbacuje optužbe da se meša u unutrašnja pitanja BiH

Hrvatska je odbacila optužbe trojice bivših predstavnika međunarodne zajednice u BiH da se meša u unutrašnja pitanja te države.

Izvor: B92

Subota, 08.12.2018.

23:15

HR odbacuje optužbe da se meša u unutrašnja pitanja BiH
EPA-EFE/Christian Bruna

Hrvatska ih je optužila da su oni delimično krivi što hrvatski narod nije ravnopravan s bošnjačkim i srpskim.

Bivši visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH Kristijan Švarc-Šiling, Pedi Ešdaun i Karl Bilt nedavno su uputili otvoreno pismo visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini, u kojem su izrazili duboku zabrinutost zbog mešanja Hrvatske u unutrašnje poslove BiH.

Oni su ocenili da je nedopustivo što Zagreb osporava izbor Željka Komšića za hrvatskog člana predsedništva BiH jer je glasovima Bošnjaka pobedio Dragana Čovića za koga je glasalo 80 odsto Hrvata.

Odbacujući optužbe za mešanje u unutrašnje stvari BiH, hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova (MVEP) ističe da ima obvezu da pomno prati zbivanja u susednoj zemlji, prenosi Hina.

"Za razliku od trojice bivših visokih predstavnika u BiH, Hrvatska se ne meša u unutrašrnja pitanja BiH već ispunjava svoje međunarodne obveze, u potpunosti poštujući suverenitet i teritorijalni integritet BiH i njen ustavni i pravni poredak", navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva.

U saopštenju se takođe sa žaljenjem konstatuje da "narodi, delom i zbog odluka nekih visokih predstavnika, trenutno nisu ravnopravni što je razlog za ozbiljnu zabrinutost i što može štetiti funkcionalnosti i stabilnosti BiH".

Poslednji primer te neravnopravnosti je, kako se navodi, to što je hrvatski član državnog vrha po treći put izabran pretežno glasovima pripadnika bošnjačkog naroda. "Dakle, za razliku od ostala dva konstitutivna naroda, Hrvati ponovo nemaju svog legitimnog predstavnika u predsedništvu BiH, premda je jedan kandidat dobio preko 80 odsto njihovih glasova, već je za njihovog predstavnika izabran kandidat koji je dobio veću podrškru, ali u krajevima gde je broj hrvatskih birača zanemariv", ističe ministarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: