Studenti na kolenima, snimci šokirali Francusku VIDEO

Pariz -- Francuski ministar obrazovanja Žan Mišel Blanker rekao je da su snimci hapšenja studenata u Francuskoj “šokantni“.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
screenshot
screenshot

Kontroverzni snimci objavljeni su u četvrtak, na njima se vidi na desetine đaka na kolenima i sa rukama iza glave. Tu su i potpuno opremljeni policajci.

Na snimku koji je napravljen u utorak u mestu Mant-La-Žoli na obodu Pariza, vidi se grupa studenata koja kleči na kolenima sa rukama povijenim iza glave, okružana pripadnicima policije u punoj opremi, čija se lica ne vide od ski maski koje nose kao deo opreme, prenosi AP.

U jednom od snimaka čuje se policajac koji kaže "evo razreda koji se lepo ponaša".

Blanker je danas upitan da prokomentariše snimke, a kako je rekao, oni su šokantni.

Kako je rekao, traje “klima izuzetnog nasilja“.

Pod tim podrazumeva i proteste “Žutih prsluka“ koji traju već tri nedelje. Za subotu je najavljen možda i najveći protest. Očekuje se da će širom Francuske da bude raspoređeno 89.000 policajaca.

Video snimak proširio se na društvenim mrežama i izazvao lavinu kritika sindikata i levičarskih stranaka na račun policijske brutalnosti, navodi agencija.

Studenti širom Francuske pridružili su se protestima koji u toj zemlji traju nedeljama, a oni protestuju zbog reformi obrazovnog sistema.

Svet

strana 1 od 380 idi na stranu