Crnogorski pokret podneo žalbu protiv Amfilohija

Crnogorski pokret podneo je žalbu na rešenje Višeg državnog tužilaštva da primorski Amfilohije ne širi govor mržnje.

Izvor: Tanjug

Petak, 07.12.2018.

12:09

Crnogorski pokret podneo žalbu protiv Amfilohija
Screenshot

Nakon što je Više državno tužilaštvo potvrdilo rešenje niže instance da mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ne širi govor mržnje, nezadovoljan ovakvom odlukom, Crnogorski pokret podneo je ustavnu žalbu na takvu odluku.

Viša državna tužiteljka Olivera Ražnatović odbila je, naime, pritužbu Crnogorskog pokreta kojom je zahtevano preispitivanje rešenja Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici od 12. oktobra o odbacivanju krivične prijave protiv mitropolita Amfilohija, zbog krivičnog dela - povreda ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.

Ustavna žalba je podneta zbog, kako su naveli, povrede ljudskih prava i sloboda, a nakon iscrpljivanja svih delotvornih pravnih sredstava, prenela je Pobjeda, preneo je portal RTCG.

Crnogorski pokret smatra da je Amfiholije u više navrata u svojim govorima povredio ljuska prava i slobode drugih naroda, a kao primer navode njegovu izjavu "da onaj koji nije krsten nema straha božjega ni stida pred ljudima”.

Takođe, smatraju da je izjavom “da se sekta rodila iz tih zele-naško-udbaških i četničko-partizanskih pođela, a ne iz pameti, ni od crkvenih ljudi” Broz je ovde prvi uselio tu sektu. Brozomora je urodila brato-ubilaštvom u toku Drugoga svetskoga rata, bratoubilaš-tvom za vrijeme Gologa otoka. I taj duh bratoubilaštva porodio je tu sektu” ali ako hoće crkvi da pripadaju moraju da se vrate crkvi božjoj, crkvi Svetoga Vladimira, crkvi Svetoga Petra Cetinjskoga, crkvi kralja Nikole i duha kralja Nikole”, Amfilohije takođe kršio ljudska prava i slobode drugih.

Crnogorm pokretu sporna je i izjava Amfilohija da “Crnogorsku (nekanonsku) crkvu stvara isti fašistički duh ko ji je stvorio i takozvanu pravoslavnu crkvu Hrvatsku. Nju su stvorila dvojica Crnogoraca prokleti Sekula Drljević, tvorac fašističke nezavisne Crne Gore, i Savić Marković Štedimlija iz Pipera. Isti je taj i duh koji koji stvara ovđe Crnogorsku crkvu”.

Između ostalog, ističu da “treba imati u vidu i da je imenovani načelnik cetinjske filijale Beogradske patrijaršije i ličnost koja ima odlučujuću reč u anticrnogorskom pokretu, oličenom u opoziciji da predvodi ustanak protiv evropske civilizacije i svih njenih vrijednosti i da je eksponent stranih centara moći kojima je cilj propast i aneksija Crne Gore Srbiji”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: