Oglasila se Ambasada SAD o zabrani kupovine aviona

Sarađujemo sa Hrvatskom i Izraelom na pronalasku prihvatljive opcije koja bi omogućila potvrdu ugovora o kupoprodaji izraelskih aviona F-16.

Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je saopštila ambasada SAD u Zagrebu.

Ambasada se oglasila nakon što su se u izraelskim medijima pojavile informacija da Amerika blokira taj posao.

U saopštenju se navodi da oni "sarađuju s Izraelom već više od godinu dana vezano za detalje predlošenog ugovora o kupovini aviona F-16".

"Tokom pregovora, bili smo dosledni i jasni vezano za tehničke uslove pod kojima bi pristali na sklapanje ugovora", naglašava američka strana.

"U ovim trenucima aktivno sarađujemo s Izraelom i Hrvatskom kako bismo dogovorili prihvatljivu opciju koja ispunjava hrvatske potrebe unutar zadanog vremenskog perioda", navodi se u saoštenju.

Izraelski mediji pišu da je Vašington ljut jer smatra da je Izrael nadogradnjom elektronskih sistema u inače američki avion nepošteno profitirao u njihovoj prodaji Hrvatskoj.

Hrvatska vlada je u martu odlučila da kupi 12 izraelskih borbenih aviona F-16 Barak starih tridesetak godina. Prethodno je, u leto 2017., poslala zahtev za nabavku aviona u pet država - SAD, Švedskoj, Grčkoj, Južnoj Koreji i Izraelu.

U oktobru prošle godine otvorene su ponude i izraelska je bila izabrana kao najpovoljnija.

Region

strana 1 od 149 idi na stranu