"Građani se najviše žale na probleme u pravosuđu"

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je da se građani u Srbiji najčešće obraćaju instituciji ombudsmana zbog problema u pravosuđu.

Izvor: Beta

Petak, 07.12.2018.

16:11

Ilustracija: Thinkstock

On je istakao da se žalbe odnose na neizvršenje sudskih radnji, dužinu trajanja postupaka i zloupotrebu procedura.

Pašalić je u razgovoru sa građanima Paraćina rekao da neki od tih problema ne spadaju u nadležnost zaštitnika građana, ali da će "ljudima biti pružena usmena pravna pomoć".

"U prethodnih deset godina imali smo mali broj pritužbi i zato smo se odlučili da posećujemo gradove u Srbiji i direktno pričamo sa ljudima o pitanjima koja ih muče", rekao je Pašalić.

Po njegovim rečima, u Paraćinu je za deset godina bilo 190 pritužbi građana, a u Loznici 390.

"Loznica je prvi grad koji smo posetili da saslušamo građane. Ono što smo primetili je da su građani Loznice izneli iste probleme kao i oni u Paraćinu", kazao je on.

Dodao je da se često dešava da ljudi ne dobijaju odgovore nadležnih institucija što "spada u domen loše uprave".

Zamenik predsednika opštine Paraćin Tomislav Šaletić rekao je "da je ponosan što je projektom približavanja institucije ombudsmana ljudima u unutrašnjosti Srbije, koji finansira Vlada Bugarske, omogućeno da se lično sretnu sa zaštitnikom građana".

Paraćinac Miodrag Miletić kazao je novinarima da je pre četiri godine dobio pravosnažno rešenje o ostavinskoj raspravi na koje nije mogao da podnese žalbu i da se zato sada obraća ombudsmanu.

"Otišao sam kod sudije i rečeno mi je da sam se odrekao prava na žalbu, a ja to nisam uradio. Na taj način meni je ugroženo osnovno ljudsko pravo", ocenio je Miletić.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić razgovarao je i s predstavnicima vlasti, ustanova, preduzeća i organizacija civilnog društva u Paraćinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: