"Taj komandant Remi ide avionom a naši su išli u lisicama"

Prva optužnica na Kosovu i Metohiji za ratne zločine mogla bi da bude podignuta protiv bivšeg komandanta OVK Rustema Mustafe. Komandant Remi 14. januara u Hagu.

Izvor: B92, prva
Podeli
Screenshot/TV Prva
Screenshot/TV Prva

Pročitajte još:

Rustem Mustafa prvi komandant OVK pred Specijalnim sudom

Advokat potvrdio: Mustafa na sudu u Hagu 14. januara

O radu suda za zločine OVK, kao i o sukobu Rusije i Ukrajine i situacije na Kosovu, govorili su gosti prelistavanja štampe u Jutarnjem programu Prve televizije Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa EU i advokat Toma Fila.

Sukob Ukrajine i Rusije traje nekoliko dana, a kakav uticaj to ima na Srbiju?

“To je lični haos u međunarodnim odnosima. Mi njih zanimamo u kontekstu trenutnih interesa, prioritet im sigurno nismo”, ističe Dragojlović.

Dragojlovićeva je govorila i o otvaranju dva nova poglavlja za Srbiju.

“Na putu ka Evropskoj uniji dostižemo standarde, a otvaranje poglavlja je političko uslovljeno. Izveštaji su pokazali da nismo dovoljno uradili”, kaže Nataša Dragojlović.

Sud za zločine OVK počinje sa radom, a štampa piše da svi svedoci nisu ubijeni.

“Taj komandant Remi ide avionom, a naši su išli u lisicama. Rad tog suda je usporen, a bojim se da čekaju da se reši pitanje između Srbije i tzv. Kosova. Sa Karlom del Ponte sam razgovarao i ona mi je pokazala dokumenta iz 2008-2009. goodine. Ne znam koliko je to važno i da li su ti ljudi živi? Zašto nisu svedočili kada je trebalo? Nema pravde, ima samo interesa”, kaže Toma Fila.

Savetnik Ivice Dačića naveo je i da za pitanje Kosova postoje dve solucije.

“Imamo dve solucije.Prva je priča opozicije da ja sve to dogovoreno, inscenirano. Druga varijanata je ona koju patrijarh zastupa, a crkva je jedina prisutna na Kosovu. Ta druga solucija je da se nikad ne potpiše nezavisnost i da se Kosovo ne deli”, kaže Fila.

Opširnije u video-prilogu:

Društvo

Srećna Nova 2019. godina!

Beograd -- Nova godina je stigla. B92 svima želi srećnu, uspešnu i bolju 2019. godinu. Pred nama je godina u kojoj će se svet ponovo nalaziti pred brojnim raskrsnicama.

Društvo utorak 1.01. 00:00 Komentara: 81
strana 1 od 157 idi na stranu