Levica zahteva da se izglasa nepoverenje vladi

Partije francuske levice zahtevaju da se izglasa nepoverenje vladi francuskog predsednika Emanuela Makrona usred nasilnih protesta koji vladaju u toj zemlji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

AP prenosi da stranke levice ostavljaju po strani svoje razlike i obećavaju da će podneti zahtev donjem domu francuske skupštine u ponedeljak.

Agencija navodi da bi, ukoliko taj zahtev bude usvojen, skupština izglasala nepoverenje vladi u roku od 48 časova od trenutka podnošenja zahteva.

Francuska levica nema dovoljno glasova da bi takav njen zahtev bio usvojen, ali pokušava da pridobije i podršku drugih partija opozicije za to.

Ovaj potez usledio je u vreme snažnog slabljenja Makrona i njegove vlade zbog protesta "žutih prsluka" koji traju nedeljama u Francuskoj.

Prema najnovijoj anketi koju je sprovela agencija Ju gov (You Gov), pozitivno mišljenje o radu francuskog predsednika ima samo 18 odsto od ispitanih 1010 ispitanika.

Francuski ministar finansija Bruno le Mer danas je izjavio da je spreman da poveća planove vlade za smanjenje taksi u svakom trenutku ukoliko njih prate smanjenja potrošnje.

"Ako treba da ubrzamo smanjenje taksi, bilo to za kompanije ili domaćinstva, ja sam za. Ali u tom slučaju, ono mora da ide pod ruku sa smanjenjem potrošnje", kazao je Le Mer.

strana 1 od 380 idi na stranu