Rastu tenzije, ko će naslediti Merkelovu

Kongres Hrišćansko-demokratske unije (CDU) na kome će ta partija izabrati naslednika Angele Merkel počinje po podne.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2018.

15:20

Rastu tenzije, ko će naslediti Merkelovu
Foto: Gettyimages

Tenzije među vladajućim konzervativcima su već u porastu.

Kancelarka Merkel je najavila odlazak sa čela partije posle izbornog neuspeha na jesen, što je njen prvi korak u planiranom povlačenju s vlasti 2021.

Na kongresu u Hamburgu će 1.001 delegat birati novog stranačkog lidera između tri kandidata, od kojih su Fridrih Merc i Jens Span odustali od centrističke linije Angele Merkel i skrenuli udesno.

Izvesno je da će se za liderstvo ipak nadmetati Merc i kancelarkina bliska saradnica Anegret Kramp-Karenbauer.

Iako su se zvaničnici do sada uzdržavali od javnog iskazivanja podrške nekom od kandidata da ne bi izazivali razdor, to je iznenada napušteno uoči kongresa.

Ministar ekonomije Peter Altmajer, blizak kancelarki, kritikovao je danas predsednika Bundestaga i veliku ličnost u CDU Volfganga Šojblea zato što je juče objavio svoju podršku 63-godišnjem Mercu. Altmajer je tu priliku iskoristio i da ozvaniči sopstvenu podršku za Kramp-Karenbauer.

"Pošto je Vofgang Šojble probio branu, mogu reći da sam uveren da sa Anegret Kramp-Karenbauer imamo najbolju priliku da ujedinimo CDU i pobedimo na izborima", rekao je on u intervjuu za Rajniše post.

Šojble je podržao rivala Angele Merkel, indirektno ali snažno, kritikujući kancelarkinu dosadašnju politiku.

Merc je političar koji "šalje jasne signale s jasnim konceptima, koji ima hrabrosti da se ne zadovoljava da sačeka kraj diskusije da bi zauzeo stav već je usmerava", naveo je nekadašnji ministar finansija.

Kramp-Karenbauerova je danas pokušala da smiri polemiku ocenivši da Šojble ima pravo da javno podrži Merca.

Ona je istovremeno pozvala stranku da ostane ujedinjena posle izbora novog šefa, što se očekuje sutra po podne.

Kongres CDU će trajati do subote.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: