"Protest studenata u KM – potpuno preterano i odvratno"

Nemački ambasador u Prištini Kristijan Helt kritikovao je performans studenata u severnom delu Kosovske Mitrovice pod nazivom "Kosovošvic".

Izvor: Beta

Četvrtak, 06.12.2018.

19:15

screenshot/Prva

On je naveo da se položaj Srba na Kosovu ne može porediti sa stradanjima Srba i drugih naroda Balkana tokom nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu.

"Ova paralela, imajući u vidu patnje, posebno Srba i drugih u regionu tokom Holokausta sprovedenog na Balkanu pod okupacijom nacističke Nemačke, nije samo potpuno preterana, već i odvratna. Pročitajte knjige iz istorije, nemojte se baviti 'alternativnim' činjenicama", naveo je ambasador na Tviteru.

Studenti Prištinskog univeziteta s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici su danas priredili performans pod nazivom "Kosovošvic" s improvizovanim logorom ograđenim bodljikavom žicom, da bi prikazali kako će izgledati život Srba na Kosovu ako ostane nedavno uvedena taksa na robu iz Srbije.

"Današnji performans ima za cilj da pokaže da mi živimo u jednom koncentracionom logoru sa ograničenim pravom na kretanje, ishranu, pravo na slobodu govora na srpskom jeziku", rekao je predsednik Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Luka Jovanović.

Studenti su, kao logoraši, pružali ruke kroz ogradu da bi im "stražari" dali hleb.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: