Ramadani demantuje reči Stoltenberga

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je da je transformacija KBS u vojsku Kosova suprotna preporukama mnogih NATO članica.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.12.2018.

07:15

Ramadani demantuje reči Stoltenberga
Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Nakon Stoltenberga oglasio se zamenik ministra tih snaga, Burim Ramadani, koji praktično demantuje izjavu Stoltenberga i poručuje da "nema mesta konfuziji".

"Transformacija KBS je u skladu sa bilateralnim i multilateralnim obaveza država članica NATO, kao i misije NATO na Kosovu ", rekao je Ramadani, preneo je prištinski Ekspres.

Ramadani u odgovoru na Stoltenbergovu izjavu stav generalnog sekretara NATO tumači "poteškoćama koje NATO ima po pitanju konsenzusa", jer postoje države koje ne priznaju Kosovo.

"Mi, nažalost, nismo imali direktan pristup zvaničnicima tih država da bismo im objasnili naš plan i proces", navodi on.

Istovremeno, Ramadani ističe da Priština pozdravlja proširenje NATO i dodaje da će Kfor i dalje biti prisutan na Kosovu, što će, kako kaže, samo ubrzati proces transformacije KBS u vojsku.

Napomenuo je da će nakon usvajanja paketa zakona, proces transformacije biti dug i trajati desetak godina, te da će Priština imati dovoljno vremena da ispuni sve operativne kapacitete.

Rekao je i da Kosovo namerava da bude član NATO s ciljem da doprinese bezbednosti i stabilnosti u regionu.

"Kosovo namerava da bude član NATO, da pripada ovim vrednostima i produbljuje napore za ispunjenje svog nacionalnog cilja. Kosovo i KBS su spremni da idu ruku pod ruku sa vojskama država članica NATO kako bi pomogli miru, sigurnosti i stabilnost u različitim regionima širom sveta ", kazao je Ramadani.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare, nakon ministarskog sastanka zemalja članica NATO u Briselu, rekao da namera Kosova da trasnsformiše svoje bezbednosne snage u vojsku dolazi u pogrešeno vreme, da je suprotna preporukama mnogih NATO članica i da može imati ozbilje posledice po evroatlantske integracije Prištine.

On je naglasio da NATO podržava KBS u sadašnjem mandatu i da svaka transformacija mora da bude u skladu sa Ustavom.

"Ono što su sada najavili, dešava se bez konsultacija NATO saveznika i drugih zemlja, kao i bez inkluzivnog procesa na samom Kosovu", kaže Stoltenberg.

Jens Stoltenberg je ponovio da ukoliko mandat KBS evoluira NATO će morati da preispita nivo svog angažamna na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: