"Nećemo biti ni 'Severnomakedonci', ni 'firomci'"

"Niti ja, niti vi, niti moja deca neće biti Severnomakedonci", poručio je makedonski premijer Zoran Zaev.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.12.2018.

21:26

EPA-EFE/Vassil Donev

On je tako odgovorio na pitanje kako se osećao jutro nakon što su poslanici u Sobranju glasali za izmene makedonskog Ustava.

"Tačno je da imamo pridev severna, ali mi ostajemo Makedonija", rekao je Zaev, a preneo portal Plusinfo.mk.

Kako je objasnio, "videli smo da 27 godina tonemo, možemo i da nastavimo da tonemo, ali da bismo obezbedili bolje uslove života u našoj zemlji i da ne postanemo država penzionera, kao i da zadržimo mlade, odlučili smo se na ove korake".

Podsetio je da je u Prespanskom sporazumu priznat makedonski jezik, kao i pravo na samoopredeljenje i poručio: "Nećemo biti 'Severnomakedonci', a nećemo nositi ni uvredljivo ime 'firomci' (FYROM, Former Yugoslav Republic of Macedonia)".

On je tokom javne debate na Univerzitu FON u Skoplju rekao da makedonski građani treba da razmisle šta ostavljaju svojoj deci, nakon čega je njegov govor bio pozdravljen velikim aplauzom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: