Prokurdski lider ostaje u turskom zatvoru

Turski apelacioni je potvrdio presudu prokurdskom lideru Selahatinu Demirtasu, osuđenom na četiri godine i osam meseci zatvora zbog "terorističke propagande".

Izvor: Beta

Utorak, 04.12.2018.

21:58

Prokurdski lider ostaje u turskom zatvoru
Foto: Gettyimages

To je saopštio njegov advokat.

Potvrda te presude, donete u septembru, omogućava turskim vlastima da zadrži Demirtasa u zatvoru pošto su odbacile odluku Evropskog suda.

Evropski sud za ljudska prava sa sedištem u Strazburu je 20. novembra zatražio da Demirtas (45), lider prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP), bude oslobođen u najkraćem roku, ocenivši da njegovo pritvaranje ugrožava politički pluralizam.

Sud u Strazburu je Turskoj naložio i da isplati 10.000 evra Demirtasu kao moralno obeštećenje, i 15.000 za druge troškove i izdatke.

Odluke tog suda su obavezujuće za potpisnice Evropske konvencije za ljudska prava, te i za Tursku.

Demirtasu treba da bude suđeno i za druga dela i preti mu kazna do 140 godina zatvora.

Njegovo hapšenje su kritikovale brojne međunarodne orgizacije optužujući predsednika Tuirske Tajipa Redžepa Erdogana da guši svaki "glas opozicije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: