"EU i SAD ujedinjene – ukinuti takse"

Ambasador SAD Kajl Skot istakao je da su SAD i EU ujedinjene u uverenju da tarife treba ukinuti. Zamenik pomoćnika državnog sekretara poziva na ukidanje taksi.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.12.2018.

16:35

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Skot je razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji ga je zamolio da SAD iskoriste svoj politički uticaj i upozore Prištinu da svojim potezima ugrožava mir i stabilnost u regionu.

"Normalizacija odnosa između Srbije i Kosova je jedini put ka stabilnosti i prosperitetu. Potrebne su mirne glave i hrabro vođstvo. SAD i EU su ujedinjene u uverenju da tarife treba ukinuti", naveo je Skot na Tviteru.

Najavu formiranja kosovske vojske, što Srbija vidi kao novu opasnu meru na štetu bezbednosti i stabilnosti.

I zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za jugoistočnu Evropu Metju Palmer pozvao je takođe Prištinu da ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH, i istakao da SAD te takse smatraju preprekom nastavku dijaloga.

Fena prenosi da je Palmer, u intervjuu koji za novinske agencije u BiH dao u Sarajevu, poručio da "SAD snažno podržavaju proces koji EU vodi u rešenju pitanja" odnosa Beograda i Prištine.

Vašington želi da vidi "postizanje sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa, što bi otvorilo vrata za put ka EU i Srbiji i Kosovu", istakao je američki zvaničnik.

"To bi doprinelo bezbednosnoj situaciji na zapadnom Balkanu. Takvim sporazumom promovisali bi se stabilnost i mir u celom regionu", ocenio je Palmer.

On je za odluku NATO da pozove BiH da podnese Godišnji nacionalni program kazao da bi bila "dobrodošla odluka u smislu šireg regionalnog interesa kada je u pitanju bezbednost, zbog čega će SAD podržavati BiH u reformi odbrane i u nastojanjima da ojača odnose sa NATO".

Palmer je naveo da "Srbija nije protiv NATO, nego da, naprotiv, ima produktivne odnose s tim vojno-političkim savezom, koji su trenutno i bolji i jači od odnosa BiH i NATO s obzirom na činjenicu da je pred BiH još mnogo posla pre nego što nivo saradnje sa NATO bude na nivou koji ima Srbija".

Fena prenosi da se Palmer osvrnuo na usvajanje Rezolucije o Srbiji u Evropskom parlamentu u kojoj se traži od Srbije da prizna genocid u Srebrenici, kazavši da su "činjenice o genocidu u tom gradu neosporne i priznate od svih relevantnih međunarodnih tela".

"Stoga je nužno da se Srbija suoči s prošlošću kako bi išla dalje, ali i zbog poštovanja prema žrtvama tog stravičnog zločina", rekao je Palmer, zbog čega je "pozvao i ohrabrio sve u regionu da prihvate tu realnost".

Kada je u pitanju ruski uticaj na zemlje zapadnog Balkana, Palmer smatra da "Rusija nije ta koja treba određivati bilo kojoj zemlji kako će se povezivati s evroatlantskim institucijama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: