Nemci progovorili o FR: "Neće tatu i mnogo su besni"

Zbog eskalacije protesta u Parizu, i nemačka štampa je počela da piše o tome šta se dešava u Francuskoj – do sada je o tome uglavnom ćutala, piše "Dojče vele".

Izvor: Dojèe vele

Utorak, 04.12.2018.

08:56

Nemci progovorili o FR:
Foto: Tanjug/AP

Nemačka štampa navodi uglavnom da je "širom zemlje u subotu bilo 136.000 demonstranata".

Štampa na nemačkom navodi uglavnom da je "širom zemlje u subotu bilo 136.000 demonstranata", a neki i dodaju da ih je "dve nedelje ranije" (kada se o demonstracijama nije pisalo ili se pisalo samo sporadično) "bilo 290.000". U svakom slučaju, razgovori predsednika Emanuela Makrona sa predstavnicima demonstranata bi trebalo da doprinesu rasvetljavanju čitave situacije, jer su demonstranti gnevni zbog čitavog niza mera francuske vlade, a i zbog ponašanja svog predsednika, kojeg vide kao predstavnika neoliberalne elite i lažnog predvodnika "nove Evrope".

"Makron će možda smeniti ministra unutrašnjih poslova", piše Cajt onlajn, "možda će priznati propuste svoje politike, možda će ih čak i korigovati. To bi, doduše, bio zahtevan poduhvat. Mnogo toga bi bilo neophodno: održiva ekološka politika, reforma prevelikog i neefikasnog državnog aparata kao i penzione politike, kraj privilegija za francusku državnu kastu i umesto toga politika koja će biti prihvaćena i u gradovima koje je globalizacija zaboravila. Emanuelu Makronu bismo mogli da poželimo da uvidi učemu je stvar i da ima snage da sve preusmeri u tom pravcu."

Frankfurter algemajne cajtung piše da bi "U jednoj evropskoj zemlji policija i pravosuđe trebalo da budu u stanju da sa ovakvim nečim izađu na kraj u okviru svojih normalnih nadležnosti. Sve drugo bi izgledalo kao bespomoćan gest. Vlada ne bi trebalo ni da veruje da će to što su ekstremisti-nasilnici prisvojili ove proteste promeniti raspoloženje među Francuzima. Naravno da će mnogi iz građanskog tabora sada okrenuti leđa ovim protestima. Ali, Makron i njegovi ljudi su očigledno pogrešno procenili da će njihova liberalno-ekološka politika počivati ne širokom konsenzusu. Mnogi građani očekuju da ih politika rastereti i zaštiti u svetu koji se brzo menja – ali to je pretežak zadatak za državu, ne samo u Francuskoj."

"Onaj ko ovih dana navuče žut prsluk, inscenira jednu od najstarijih borbi: oni koji su dole protiv onih koji su gore", smatra komentatorka lista Zidojče cajtung: "Ta linija razdvajaja nije tako prava kao što se tvrdi u histeričnim porukama na Fejsbuku. No, jasno ubeđenje da je demonstrant David koji se bori protiv Golijata u vidu predsednika Makrona objašnjava zašto je ljude koji nose prsluke tako teško odvratiti od njihovog gneva i zašto, prema jednoj anketi, 75 odsto Francuza podržava 'žute prsluke'. Francuska ovih dana podseća na porodicu sa kojom za tri nedelje neće biti lepo sedenje pod božićnom jelkom. Makron se ponaša kao strog otac koji mnogo govori o 'pedagogiji' kada objašnjava svoju politiku. A oni koje on tretira kao svoju decu – tako se i ponašaju. Neće tatu, a i mnogo su besni".

Portal Špigl onlajn piše uglavnom o tome kako "šteta koju su demonstranti počinili na Trijumfalnoj kapiji iznosi više stotina hiljada evra. Šef nacionalnog Zavoda za zaštitu spomenika Filip Belaval požalio se da su nasilnici uništavali umetnička dela. Tako je, na primer, obezglavljena jedna mermerna Napoleonova bista. Osim toga, istorijski spomenik je isprskan grafitima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: