Pariz demoliran FOTO

Pariz -- Najmanje tri osobe su nastradale, a na stotine je povređeno od 17. novembra kada je počeo protest "žutih prsluka" u Francuskoj.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Francuski radnici zaposleni u Hitnoj pomoći pridružili su se antivladinim protestima, dok se francuski premijer Eduar Filip sastao sa političkim rivalima u pokušaju da smanji bes građana nakon nasilnih nemira koji su pogodili Pariz, preneo je AP.

Na desetine kola Hitne pomoći blokiralo je most koji vodi ka nacionalnoj skupštini, a pripadnici policije stajali su da bi ih sprečili da se približe zgradi parlamenta.

To je bio najnoviji u nizu protesta protiv vlade francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Makron, koji se vrtaio sa samita G20 održanog u Argentini održao je juče hitnu sednicu o bezbedonsti i vlada nije isključila mogućnost uvođenja vanrednog stanja.

U subotu, više od 130 osoba je povređeno, a 412 je uhapšeno u francuskoj prestonici.

Policija je odgovorila suzavcem i vodenim topovima, zatvorivši na desetine ulica i metro stanica da bi odgovorila na proteste.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Centar Pariza je demoliran a Trijumfalna kapija ispisana grafitima protiv Makrona.

Drugi protesti u zemlji bili su nenasilni. Prema izveštajima francuskih medija, učenici su se, takođe, pridružili protestima blokiravši na desetine srednjih škola širom zemlje.

Nakon susreta sa premijerom, lider socijalista Olivije For zatražio je od Filipa da odustane od povećanja poreza.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Filip će pokušati da smanji tenzije tokom ove sedmice pre eventualnih novih protesta za vikend, sutrašnjim razgovorima sa predstavncima "žutih prsluka", a članovi parlamenta će, takođe, razgovarati tokom sedmice o francuskoj društvenoj krizi.

U međuvremenu, sindikat CGT pozvao je na održavanje protesta širom Francuske 14. decembra.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Učesnici protesta "žutih prsluka" u Parizu su Trijumfalnoj kapiji u subotu naneli štetu koja se procenjuje na više stotina hiljada, možda čak i milion evra, rekao je predsednik francuskog Centra za nacionalne spomenike Filip Belaval.

Pored toga što su demonstranti čuveni spomenik i nacionalni simbol Francuske ispisali grafitima, uništili su i njegovu unutrašnjost, gde se nalaze vredni eksponati, rekao je Belaval, koji je u nedelju ujutro predsednika Emanuela Makrona upoznao sa pričinjenom štetom, prenosi "Figaro".

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

"Čim je to bilo moguće, u subotu uveče već, otišao sam da vidim kako izgleda spomenik. Tada je tamo još bilo nekih demonstranata, među kojima je bilo i alkoholisanih", rekao je Belaval.

Spomenik će, prema njegovim rečima, ostati zatvoren za javnost više dana. Trijumfalna kapija je vandalizovana u subotu po podne.

Foto: Tanjug/AP/Thibault Camus
Foto: Tanjug/AP/Thibault Camus

Spomenik je oštećen, po njemu su ispisani grafiti, pretežno usmereni protiv Makrona, a informatička oprema je onesposobljena.

Policija traga za osobama koje su ušle u spomenik kako bi ga vandalizovale i uzela je uzorke DNK.

Foto: Tanjug/AP/Kamil Zihnioglu
Foto: Tanjug/AP/Kamil Zihnioglu

Tokom protesta u subotu, zabeležene su krađe u izložbenim prostorima, trgovinama i toaletima, dok je oštećena maketa od gipsa iz tridesetih godina prošlog veka.

Mramornoj Napoleonovoj bisti odrubljena je glava, rekao je Belaval, koji je na Tviteru objavio fotografije pričinjenih šteta.

Foto: Tanjug/AP/Thibault Camus
Foto: Tanjug/AP/Thibault Camus

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 380 idi na stranu