Poseta Makrona Srbiji i na sajtu Jelisejske palate

Poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji danas je i zvanično najavljena na sajtu Jelisejske palate.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 03.12.2018.

08:41

Poseta Makrona Srbiji i na sajtu Jelisejske palate
Foto:EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Na sajtu Jelisejske palate se u sklopu predsednikove ovonedeljne agende precizira da će on 5. i 6. decembra boraviti u Beogradu.

Na sajtu francuskog Predsedništva objavljeno je da će predsednik Makron otputovati u sredu po podne, kada otpočinje zvaničnu posetu Srbiji, dok je četvrtak planiran kao drugi dan njegove posete našoj zemlji.

Predsednik Francuske od posete Beogradu nije odustao ni zbog demonstracija i nereda poslednjih dana na ulicama Pariza, zbog kojih je, inače, francuski premijer Eduar Filip otkazao putovanje u Poljsku gde je trebalo da učestvuje na samitu posvećenom klimi.

Program Makronove posete Srbiji još nije zvanično objavljen, ali je beogradski "Blic" ranije pisao da će se on sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da će tokom prvog dana posete biti upriličen zvaničan doček.

Nakon sastanka s Vučićem, biće održana zajednička konferencija za štampu, a potom i večera na kojoj će domaćin biti predsednik Srbije.

Drugi dan posete biće uglavnom posvećen odavanju počasti žrtvama Prvog svetskog rata.

Francuski predsednik dolazi samo u Srbiju, a njegov dolazak nije deo neke šire balkanske turneje.

Iako je njegov raspored već tokom leta bio ispunjen do kraja godine, Makron je naložio saradnicima da neki od termina oslobode kako bi se realizovala poseta Beogradu, piše "Blic".

"Sve je isplanirano tako da se pokaže jasno poštovanje za srpske žrtve iz Prvog svetskog rata, posebno nakon skandala i propusta koje je nedavno u Parizu napravio njegov protokol. Očekuje se da se Vučić i Makron obrate građanima na Kalemegdanu, ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj", rekao je izvor lista.

Makron će, kako se očekuje, tokom razgovora s predsednikom Vučićem podržati svaku ideju razgraničenja, odnosno predlog koji Srbija iznese kao prihvatljiv za konačno rešenje kosovskog pitanja, piše "Blic" i dodaje da će sigurno biti reči i o sve učestalijim provokacijama Prištine u poslednjih nekoliko nedelja, posebno po pitanju podizanja taksi na 100 odsto.

Poznavaoci prilika kažu da je pozitivna poruka i to što je francuski predsednik odlučio da prenoći u Beogradu, a da je veći deo programa posete sam sastavio, zaključuje "Blic".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: