Vučić: Saterani smo u ćošak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da “smo mi saterani u ćošak“ i upitao “šta ćemo 15. decembra kad usijane glave krenu na sever Kosmeta“.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 03.12.2018.

18:34

Vučić: Saterani smo u ćošak
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da donosi loše vesti i da Albanci ni posle odlaska Johanesa Hana u Prištinu neće ni da čuju za ukidanje taksi.

Kako je rekao, prva loša vest je to što je Priština naglasila da neće ukinuti takse dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova.

“Druga loša vest je da su Albanci danas najavili formiranje vojske za 14. decembar. Johanes Han je bio nedvosmislen kada su u pitanju takse koje je Priština uvela, oni su rekli da će takse da budu ukinute kad Srbija prizna kosovsku nezavisnot. Srbija neće tako da pregovara. Ono što je problem, šta ćemo 15. decembra ili 15. januara kada nekom od usijanih glava padne na pamet da šalje vojsku na sever Kosova“, rekao je Vučić.

To nas, kaže, dovodi u regionu u najviši stepen opasnosti.

Potezi Prištine su, istakao je, neodgovorni, strahovito neodgovorni i dovode nas u najgoru opasnost:

"Ne želim ni da izgovorim reč šta je njihova namera, ali se plašim da sve nas dovode pored svršen čin", dodao je. Kako je primetio, izgleda da smo mi Srbi krivi što su na KiM "razjareni" zbog glasanja u Interpolu i dodaje da je valjda trebalo da glasamo za njih, da oni ne bi donosili mere. Kako je rekao, u Prištini znaju da neće uništiti srpksu ekonomiju, koliko god mere bile bolne za nas, jer mi imamo šta da proizvedemo i da izvezemo.

Vučić je rekao da će mere svakako uticati na nas, ali ne dramatično, jer imamo dobre rezultate, a imaćemo još bolje.

"Oni to rade da bi proterali srpski živalj sa KiM, da bi njihova čizma zauzela sever Kosova. To sam rekao na početku i to ponavljam danas", rekao je Vučić.

Oni će u tome imati javno protivljenje mnogih, ali suštinski skrivanje pogleda i ćutanje, i cekanje da se to desi, a da Srbiji budu vezane ruke.

"Naše ruke neće biti vezane, jer, mi smo saterani u ćošak, nemamo vise ni izbora. Nama ostaje da se borimo za mir, da objašnjavamo svima u svetu šta je cilj Albanaca i da budemo uz svoj narod", poručio je Vučić.

"Saterali su nas u ćošak, nemamo kuda da izađemo i nema gde da se sklonimo. Šta ćemo da radimo? Da se borimo da se istina čuje daleko, da molimo sve da ne ugrožavaju bezbednost Srba na KiM, međunarodnu zajednicu, Kfor… Da li je to dovoljno? To ćemo da vidimo", rekao je on novinarima.

Dodao je da ne želi da izgovara "ono što bi oni želeli".

Naglašava da je cela njegova politika bila da sačuvamo naše nacionalne interese, da budemo ponosni i dostojanstveni ljudi, da ne budemo unižavani kao država a da sačuvamo mir.

"To je bila moja politika i to će biti i u budućnosti", poručio je Vučić.

Povodom najava Prištine da će 14. decembra forimirati vojsku, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će se sutra konsultovati sa predstavnicima Rusije, Kine, a verovatno i SAD.

"Onda ćemo doneti odluku da li ćemo tražiti sednicu Saveta bezbednosti UN. Ne zato što očekujemo nešto, već zato što želimo da učinimo sve što je do nas", rekao je Vučić novinarima.

Želimo da ukažemo šta se zbiva i šta je pred nama i da ukažemo na razmere katastrofe koja sledi ako neko ne zaustavi Prištinu.

"To je naša obaveza", zaključio je Vučić.

"Neka prave paktove, mi smo za saradnju"

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Vučić je rekao da Srbija neće da učestvuje ni u kakvom pravljenju, a ni rušenju "paktova", već će da traži saradnju sa svima koji to žele, ali da nikada nikome neće dozvoliti da ponižava našu zemlju.

On je, na konferenciji za štampu povodom izjava Envera Hodžaja o pravljenju pakta sa zemljama regiona protiv Srbije i pretnji Nasera Orića, rekao da Srbija želi saradnju sa svima u regionu, tako i sa Skopljem, Podgoricom, Zagrebom, Prištinom, ako to žele.

Istakao je da ne veruje u paktove, već samo u interese.

“Mi ćemo da gradimo interese sa našim komšijama. Nisam skeptik po tom pitanju, iako mnogi imaju interese koji nisu uvek isti ili slični našima“, rekao je Vučić.

“Pročitao sam pažljivo izjavu Hodžaja. On je jedan od jastrebova koji se predstavljao kao fini gospodin nemačkih manira i škole. Svi razumeju sada koja je njegova stvarna uloga. On je samo demantovao da je nazvao to paktom, a suštinu nije sporio nijednog trenutka“, objasnio je on.

Vučić je istakao da bi bio sigurno nekima najbolji da je podržao zabranu ulaska u Crnu Goru Antiću, Bećkoviću i drugima, da bi bio još bolji ako bi se svakog dana izvinjavao, a bio bi, kaže, najbolji na svetu da je rekao da smo mi krivi što nismo uhapsili bivšeg makedonskog premijera, a trebalo je verovatno da ga uhapsimo bez poternice, koja je izdata 48 sati nakon što je napustio zemlju.

“Pošto naša zemlja poštuje pravne norme, i nećemo da dozvolimo da unižava neko Srbiju, pretpostavljam da smo mnogima krivi“, podvukao je on.

Vučić je kazao da će se Srbija truditi da gradi dobre odnose i prevazilazimo razlike.

“To što se razlikujemo u prošlosti je jasno, ali verujem da možemo da to prevaziđemo. Posebno u odnosima sa Hrvatskom, koja je bila jedina zemlja koja je ostala protiv otvaranja dalja dva poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije“, objasnio je on.

Istakao je da ne vidi razloge za sukobe u budućnosti, kako sa Zagrebom, tako ni sa Skopljem, Podgoricom ili Prištinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: