Stiže Han - s kim će razgovarati u BG, a s kim u PR

Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han dolazi u Beograd gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 03.12.2018.

07:37

Stiže Han - s kim će razgovarati u BG, a s kim u PR
Foto: GettyImages

Han zatim odlazi u Prištinu, potvrđeno je Tanjugu u Evropskoj komisiji.

Han tokom jutra stiže u Beograd, a kako je rečeno u EK, on će se u prepodnevnim časovima sastati sa predsednikom Vučićem, a onda nastaviti put za Prištinu.

Osnovna tema razgovora komesara Hana i u Beogradu i u Prištini biće odluka kosovskih vlasti da nametu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. "Komesar će ponoviti stav EU, pozvati na povalačenje ovih mera i naglasiti potrebu za fokusiranjem na popravljanju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje što su principi koje su Kosovo i svi partneri sa Zapadnog Balkana prihvatili", saopšteno je u Komisiji.

U Evropskoj komisiji u petak su najavili da će se Han u Prištini sastati sa samošnjim zvaničnicima Hašimom Tačijem, Ramušom Haradinajem i Kadri Veseljijem kao i sa predstavnicima opozicije.

Portparolka EU Maja Kocijančić je prethodno za Tanjug potvrdilia da je Han zbog nametnutih mera od strane Prištine u kontaktu sa liderima i Beograda i Prištine i da se razgovara o hitnoj potrebi smirivanja situacije i spuštanja napetosti.

Iz EU su više puta naglasili da su od vlasti u Prištini jasno tražili povlačenje taksi uvedenih na robu iz Srbije i BiH.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini zatražila je ukidanje taksi i u direktnom razgovoru sa Tačijem.

Za sada nema potvrde da će se evropski komesar Johanes Han sastati s predstavnicima Srpske liste tokom posete Prištini, izjavio je poslanik i potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

On je za RTS rekao da će poslanici Srpske liste ostati u zgradi kosovske skupštine tokom noći i sačekati Hanov dolazak, iako on uopšte nije stavio na svoj dnevni red susreta u Prištini i sastanak s poslanicima Srpske liste.

"Ono što smo dobili kao odgovor na zahtev da se sastanemo sa njim nakon što smo započeli ovaj demokratski politički protest jeste da su oni primili poruku. Isto su nam potvrdili i predstavnici EU u Prištini", rekao je Simić.

Poslanici Srpske liste zatvorili su se u nedelju u zgradi kosovske skupštine u Prištini, gde će ostati do dolaska Johanesa Hana koga žele da upoznaju sa situacijom i potencijalnom humanitarnom krizom s kojom će se suočiti srpski narod, ukoliko se taksa od 100 odsto na robu iz centralne Srbije hitno ne povuče.

"Naša odluka je da ćemo ostati ovde da se mirno i demokratski borimo za prava srpskog naroda, a sa druge strane, očekujemo da Johanes Han, ali i svi u EU imaju sluha za probleme s kojima se Srbi suočavaju na KiM", rekao je Simić.

Kada je reč o taksi koja je uvedena, Simić je rekao da to znači blokadu distribucije srpskih proizvoda u srpskim sredinama.

"Ako znamo da bukvalno sve što troše Srbi na prostoru KiM dolazi iz centralne Srbije, to znači da ovih dana već imamo situaciju da klizimo ka humanitarnoj krizi zbog nedostaka hrane, lekova. Štampe nema već 10. i 11. dan na prostoru KiM, a sama situacija je napeta", dodao je Simić.

Podsetio je i na, kako navodi, protivpravno hapšnje sugrađana u severnoj Kosovskoj Mitrovici, napad na potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, kao i na seriju drugih jednostranih poteza Prištine zbog kojih je život Srba na KiM u poslednjih nekoliko meseci zaista otežan.

Odalović: Da se Han sretne i sa Srpskom listom

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović izjavio je da bi bilo dobro da se evropski komesar EU za proširenje i susedsku politiku Johanes Han sastane danas sa predstavnicima Srpske liste jer se postupci Prištine najviše tiču Srba na Kosovu, i da od njih čuje šta se dešava na Kosovu.

Uveren sam da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić to i preneti Hanu prilikom susreta, rekao je Odalović, gostujući u jutranjem programu Radio televizije Srbije.

Odalović je rekao kako veruje da će Hah, povodom uvođenja taksi na srpsku robu, uputiti jasan zahtev da Kosovo odustane od "avantura i provokacija" kako bi se stvorio normalan ambijent za život i za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

On je rekao da smatra da rezultat posete Hana Prištini treba da bude konkretan, inače ne vidi smisao njegovog dolaska, a očekuje da dešavanja u narednim danima krenu u pozitivnom pravcu.

Prema rečima Odalovića, iz međunarodne zajednice stizale su poruke protiv uvođenja taksi ali često "s pola usta" tako da je neophodno da one budu "sa više jačine".

Komentarišući informaciju da su Solomonska Ostrva povuka priznanje Kosova kao nezavisne države, Odalović je rekao da će biti još takvih slučajeva.

To je rezultat politike koju vode Aleksandar Vučić i Ivica Dačić koji objašnjavaju međunarodnoj zajednici kakve opasnosti stvara ponašanje kosovskih vlasti, rekao je Odalović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: