"Imam plan i ne vidim nikakvu alternativu"

Britanska premijerka Tereza Mej optužila je opozicione laburiste za izdaju britanskog naroda u pokušaju da zaustave Bregzit.

Izvor: Beta
Podeli
Foto:EPA-EFE Andy Rain
Foto:EPA-EFE Andy Rain

Mej je krenula u ofanzivu da dobije odobrenje za svoj sporazum s Evropskom unijom o izlasku koji je široko kritikovan.

Za manje od dve nedelje pred glasanje u donjem domu, Mej pokušava da dobije podršku poslanika svih stranaka koje imaju zamerke na dogovor. Ona je odbila da odgovori na pitanje o alternativama koje bi mogla da ponudi ako parlament 11. decembra ;odbije trenutni predlog.

"Imam plan, imam predlog, imam dogovor koji sam ispregovarala... Ne vidimo nikakvu alternativu iz Laburističke partije... Umesto toga, ono što vidim od laburista je pokušaj da se osujeti ono šta vlada radi da isporuči Bregzit britanskom narodu. To je zapravo izdaja britanskog naroda", rekla je Mej uoči samita G20 u Argentini.

Sporazum koji su ratifikovali lideri EU prošlog vikenda usledio je posle više od dve godine nakon referenduma na kojem je 52 odsto glasalo za izlazak iz EU. Neki protivnici dogovora traže drugi referendum, sada kada je jasno koliki su troškovi izlaska iz EU, ali Mej kaže da bi se time izigralo poverenje 17,4 miliona ljudi koji su glasali za Bregzit 2016.

Premijerka je istakla opasnost od izlaska iz EU bez dogovora u pokušaju da ubedi skeptične poslanike - među kojima su i mnogi iz njene Konzervativne partije - da podrže dogovor.

Mnogi članovi parlamenta se protive dogovoru zato što je njime ostavljeno da se o detaljima budućih odnosa Velike Britanije i EU pregovora tokom tranzicionog perioda koji će trajati najmanje 21 mesec. Posebno se strahuje da bi Velika Britanija mogla ostati vezana za EU godinama ako se dve strane ne dogovore kako da se izbegne tvrda granica između Irske i Severne Irske.

Izlazak iz EU bez dogovora bi okončao više od 40 godina slobodne trgovine i omeo protok robe i usluga između Velike Britanije i njenih najvažnijih trgovinskih partnera. Banka Engleske je upozorila ove nedelje da bi Bregzit bez dogovora mogao gurnuti Veliku Britaniju u tešku recesiju.

Deo poslanika je predložio amandman kojim bi bio zaustavljen Bregzit ako parlament odbaci dogovor koji je Mej postigla. U amandmanu se navodi da parlament mora imati mogućnost da izrazi svoj stav kako vlada treba da nastavi ako premijerkin plan bude poražen.

Konzervativni poslanik Džejkob Riz-Mog, vatren pobornik Bregzita, rekao je danas da vlada pokušava da zastraši narod da prihvati dogovor zbog sumornih predviđanja izlaska iz EU bez dogovora.

Neki poslanici traže od Mej da opet ide u Brisel da postigne bolji dogovor. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, koji je takođe na sastanku G20 u Buenos Ajresu, rekao je da je sporazum koji su prošlog vikenda ratifikovali lideri EU "jedini moguć".

"Ako ovaj dogovor odbaci donji dom, ostaje nam alternativa: nema dogovora ili nema Bregzita uopšte", rekao je Tusk i dodao da je EU pripremljena za svaki scenario.

Mej je tražila od britanskih poslanika da zapamte da je zemlja glasala za Bregzit i insistirala da javnost želi da vlada radi na tome.

"Ovde je reč o tome šta je u nacionalnom interesu. Reč je ispunjavanju glasa za izlazak iz EU", rekla je Mej.

strana 1 od 395 idi na stranu