Ništa od dogovora, ponovo protesti

Francuska vlada nije uspela da postigne dogovor s pokretom "Žuti prsluci" dan uoči ponovnog protesta u Parizu, treći vikend zaredom.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Sastanak delegacije pokreta sa premijerom Eduarom Filipom nije bio uspešan jer je od tri člana pregovaračkog tima jedan skoro odmah napustio sastanak

Taj član delegacije "Žutih prsluka" je rekao da je otišao jer sastanak nije bio snimljen kako je to on zatražio pre dolaska.

"Hteo sam i tražio u nekoliko navrata da razgovor bude snimljen ili uživo prenet na televiziji. Oni su to odbili", rekao je Džejsom Erber, jedan od članova delegacije "Žutih prsluka".

Zbog najavljenog protesta sutra u Parizu, francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner izjavio je da će avenija Jelisejskih polja biti zatvorena za saobraćaj i pretvorena u pešačku zonu, ali sa sistematskom kontrolom identiteta građana.

Kastaner je doneo takvu odluku pošto su u toj aveniji pre nedelju dana izbili neredi.

Pokret "Žuti prsluci" organizuje proteste širom Francuske od 17. novembra zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo u sklopu ekoloških mera. Kasnije se protest pretvorio u nezavodoljstvo građana zbog opšte politike vlasti.

Protest se danas proširio u Belgiji, gde je u Briselu održan prvi skup belgijskih "žutih prsluka". I na tom skupu su izbili neredi, a policija je privela oko 60 osoba.

strana 1 od 395 idi na stranu