Žestok zemljotres pogodio Aljasku FOTO/VIDEO

Zemljotres jačine 6,7 stepeni Rihterove skale pogodio je Aljasku, a upozorenje na cunami koje je izdato stanovnicima južne obale je povučeno, javlja AP.

Izvor: B92

Petak, 30.11.2018.

19:18

Žestok zemljotres pogodio Aljasku FOTO/VIDEO
Foto: Tanjug/AP

U zemljotesu nije bilo žrtava, javila je agencija Frans pres.

Agencija je prethodno prenela da je u jutarnjim časovima po lokalnom vremenu najveći grad Aljaske, Enkoridž, danas pogodio zemljotres jačine 6,6 stepeni i da je nakon toga izdato upozorenje na opasnost od cunamija za južnu obalu Aljaske.

Od snage zemljotresa, tresle su se i urušile zgrade, a ljudi su iz kancelarija i stanova panično istrčali na ulice.

Reporter američke agencije, koji se javio iz centra grada, kazao je da su se nakon potresa videle pukotine na dvospratnoj zgradi.

Epicentar zemljotresa je, prema izveštaju Seizmološkog zavoda, bio na oko 12 kilometara severno od Enkoridža.

Na fotografijama koje su se pojavile na društvenim mrežama vide se razrušeni plafoni učionica škole u Enkoridžu, pukotine na putevima, a na jednoj se vidi automobil, zaglavljen jedinom čitavom delu puta, okruženim pukotinama.

Ubrzo nakon zemljotresa, vlasti su izdale i upozorenje na cunami, pozivajući naročito stanovnike poluostrva Kenaj i drugih regiona koji okružuju vodenu površinu Kuk Inlet na jugu Aljaske.

Takođe, policija na ostrvu Kodijak pozvala je tada hiljade stanovnika da se "odmah evakuišu na područja više nadmorske visine", ali je, prema najnovijim izveštajima agencije, ovo upozorenje povučeno.

U Aljasci se u proseku dogodi 40.000 zemljotresa godišnje, što je više nego zbir zemljotresa u svih ostalih 49 zemalja SAD, napominje agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: