"Orbanov čovek na poklon dobio više od 400 medija"

Vlasnici više od 400 mađarskih medija u koordiniranoj akciji poklonili su medije udruženju na čijem je čelu bivši advokat Orbanove stranke, javlja Blumberg.

Izvor: index.hr

Petak, 30.11.2018.

18:34

Foto: Tanjug/AP

Spomenute medije posedovalo je deset kompanija Orbanovih poslovnih i političkih saveznika, a oni će sada biti pod kontrolom nove kompanije Central European Press and Media Foundation.

Poklon ili donacija ne podrazumeva novčane transakcije, pa tako neće biti ni plaćanja poreza.

Stavljanjem medija pod kontrolu jednog udruženja podseća na prošla vremena nacionalizacije u vreme komunističkih vlasti i kontrole partije nad celim društvom, piše Blumberg.

Podsećanja radi, Mađarska je u oceni medijskih sloboda Reportera bez granica sa 23. mesta iz 2010. godine pala na 73. mesto ove godine.

Međunarodni posmatrači medijskih sloboda izneli su podatak da je 2015. godine Orbanovu vladu podržao 31 medij, dok mu trenutno podršku daje više od 500.

Blumberg podseća da je od dolaska na vlast Orban ukinuo niz građanskih sloboda i nevladinih udruženja, a u državna tela i kompanije postavio je istomišljenike i prijatelje, a i privatno poslovanje je takođe u rukama njegovih moćnika.

Donacija medija je samo dodatan primer Orbanovog raširenog uticaja, budući da je celu državu stavio pod kontrolu, pa donacija samo ukazuje na već formirani trend u Mađarskoj, ističe ovaj list.

Podsetimo, Orban je ove je godine osvojio izbore treći put zaredom, a u tome su mu značajno pomogli brojni mediji pod njegovim uticajem.

"Postoji neverovatna centralizacija medija. Izbori u aprilu su pokazali što sve može propaganda kada je Orban pobedio na temelju antimigrantske kampanje, bez na to što u Mađarskoj upšte nije postojao značajniji broj migranata", navela je Agnes Urban, analitičarka Merteka u Budimpešti.

Mađarska bi se mogla naći pod sankcijama Evropske unije zbog kršenja vladavine prava i ostalih demokratskih vrednosti, kao što je sloboda medija, zaključuje se u izveštaju Blumberga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: