Haradinaj: Ostavke gradonačelnika nisu konačne

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da ostavke četvorice gradonačelnika opština na severu Kosova nisu konačne i da ih Vlada razmatra.

Izvor: Beta

Petak, 30.11.2018.

21:50

Haradinaj: Ostavke gradonačelnika nisu konačne
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

„Ostavke su pravo gradonačelnika i izabranih ličnosti. Ne znam da li se kvalifikuju kao ostavke. One još uvek nisu konačne, razmatramo ih“, kazao je on.

Mediji u Prištini pišu da Vlada Kosova neće prihvatiti ostavke pošto u njima umesto Republika Kosovo piše Kosovo i Metohija i da zbog toga nisu prihvatljive.

Ostavke četiri predsednika opština na severu Kosova su nepovratne i one se ne mogu povući i ukoliko prestanu razlozi koji su do njih doveli, pisala ja ranije danas Koha ditore. Dnevnik podseća da je 2010. godine Ustavni sud Kosova odlučujući o slučaju ostavke tadašnjeg gradonačelnika Orahovca odlučio da je ostavka na funkciju nepovratna i neopoziva i u slučaju da se njen podnosilac predomisli kako je tada bio slučaj.

Tadašnji predsednik Ustavnog suda Enver Hasani kaže da po Ustavu ne postoji ni jedan organ koji može ili treba da potvrdi ostavku gradonačelnika, pošto se oni biraju direktnim - neposrednim glasanjem građana.

Zakonom je utvrđeno da je potrebno da se posle ostavki zakažu izbori za novog gradonačelnika.

Prema Hasaniju, predsednik Kosova je dužan da zakaže izbore koji treba da se održe u roku od 30 do 45 dana i ukoliko ne zakaže izbore, onda on „gazi Ustav Kosova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: