K. Mitrovica: Na protestu i Džajić i Terzić FOTO

U Kosovskoj Mitrovici protestuju zdravstveni radnici, kako bi ukazali na katastrofalne posledice odluke Prištine o taksama na proizvode iz Srbije.

Izvor: B92

Petak, 30.11.2018.

12:35

K. Mitrovica: Na protestu i Džajić i Terzić FOTO
Foto: Tanjug/ SAVA RADOVANOVIC

To je dovelo do blokiranja dopremanja lekova i sanitetskog materijala iz Centralne Srbije na KiM, što je ugrozilo pružanje redovne zdravstvene zaštite Srbima u južnoj pokrajni.

Protestu prisustvuju i predstavnici Srpske liste, sa predsednikom Goranom Rakićem na čelu, ali i predstavnici FK Crvena zvezda Dragan Džajić, Zvezdan Terzić i Mitar Mrkela.
Foto: Tanjug/ SAVA RADOVANOVIC
Ispred Kliničko-bolničkog centra je i veliki broj građana, koji transparentima poručuju - "Naša deca su gladna", "Ne zatvarajte nas u geta", "Nemamo lekove", "Svete, dokle ćes zatvarati oči", "Nemamo kiseonik za inkubatore", "Stop nasilju Prištine", "Imamo pravo na hleb", "EU otvori oči"...

Direktor KBC Kosovska Mitrovica Milian Ivanović rekao je da je još pre mesec dana tražena saglasnost za kiseonik, koja još nije dobijena, kao ni saglasnost za sanitetski materijal.
Tanjug, Sava Radovanoviæ
Ivanović je rekao da Srbi traže slobodu, da žive i rade mirno, da mogu da se leče. Dodao je da je situacija teška, možda, kaže, i nikad teža i neizvesnija, jer se ovog puta vrši i institucionalno nasilje nad Srbima, a može se, ističe, rešavati samo jedinstvom i slogom.

"Haradinaj postavlja neke uslove - ili ćete priznati Kosovo ili će vam ostati sankcije kojim ćemo vas uništiti... Ako ne prihvatimo, on će srušiti vlast... On je glasnogovornik stranih sila. A, to čujemo i od nekih malih krugova, nekog opoziocionog saveza, koji predlažu iste mere. Ti pojedinci iz kruga dvojke, ti vazali, marionete, pioni, očigledno da su im iste gazde, čiji su plaćenici", rekao je Ivanović.
Tanjug, Sava Radovanoviæ
Poručio je da se Srbi na KiM bore mirno, demokratski, civilizovano. Kako je rekao, bolnica u Kosovskoj Mitrovici je već bila jednom bila "odbranjena" i ostala je bastion, u kojem se svi pacijenti leče i mogu da dobiju zdravstvenu zaštitu.

"Stvari su jasne, mi tražimo slobodu, hoćemo mirno da živimo, radimo, da možemo da lečimo ljude", rekao je on. Ivanović je poručio da je država dala jasno i glasno bezrezervnu podršku i da je rekla da neće dozvoliti nikakav pogrom i da su crvene linije životi ljudi i njihova sloboda. "Bili smo kod predsednika, u razgovorima kažu ono što radja optimizam i nadu - da imamo punu podršku džave za razliku od ranijih perioda. Postoji podrška i jedinstvo i država će učiniti sve što može, samo da mi ne nasedamo na provokacije, da metodom Markala ili Tačka sličan scenario (Albanci) ne sprovedu u delo", rekao je Ivanović.
Tanjug, Sava Radovanoviæ
Prema njegovim rečima, Albanci su u prethodnih 20 godina vršili perfidno nasilje nad Srbima, etnički motivisano, a da se teror nastavlja na nov način. "Setili su se i ekonomskog nasilja, sada pokušavaju izgladnjivanjem i ugrožavanjem egzistencije Srba, da dovrše etničko čišćenje i stvaranje lažne, kako oni kažu, etnički čiste države, kako bi formirali veliku Albaniju", rekao je Ivanović.

Državi, kaže, poručuje da razmotri sve ostale mere. "Da razmisli i o reciprocitetu i drugim merama, zajedno sa nama, jer prvi put imamo puno jedinstvo", dodao je Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: