Južna Mitrovica: Usvojeno, hoće ujedinjenje dve Mitrovice

Kosovska Mitrovica -- Odbornici Skupštine opštine Južna Mitrovica podržali inicijativu predsednika te opštine, Agima Bahtirija, da se Severna i Južna Mitrovica ujedine, piše Gazeta.

Izvor: Tanjug, prva
Podeli
Tanjug, Sava Radovanović
Tanjug, Sava Radovanović

Naime, kako je odlučeno danas, od privremenih prištinskih institucija zatražiće se izmena Zakona o administrativnim granicama između lokalnih zajednia s ciljem spajanja severnog i južnog dela Mitrovice u jedan grad, piše Gazeta Expres.

Bahtiri je inicijativu pokrenuo nakon što je predsednik Opštine severne Mitrovice Goran Rakić, podneo ostavku. Rakić je sa još trojicom gradonačelnika srpskih opština na severu Kosova podneo ostavku u utorak, u znak protesta zbog uvodjenja za100 odsto povećanog poreza na proizvode iz Srbije.

Portal Indeksonline prenosi da je Bahtiri na sastanku lokalnog parlamenta rekao da je Rakić uvek odbijao saradnju koju mu su mu nudili on i međunarodna zajednica. On je rekao i da je uvek tražio da se Albanci na severu tretiraju kao građani "Republike Kosovo", a da je, kako tvrdi, Rakić bio taj koji nikada nije poštovao njegove zahteve.

Rakića je optužio i da je želeo da Severnu Mitrovicu napravi etnički čistom i naseljenom samo Srbima, što, kako je rekao, zakon ne dozvoljava. U severnom delu Mitrovice, inače, živi oko 20.000 stanovnika, od kojih su 3.000 manjine i to najviše Albanci. U južnoj Kosovskoj Mitrovici, živi oko 110. 000 stanovnika, većinom Albanci, a samo jedan Srbin, prema nezvaničnim podacima.

Objašnjavajući šta ga je navelo da pokrene inicijativu za ujedinjenje dva dela grada u jednu opštinu, Bahtiri je rekao da je to, između ostalog, činjenica da most na Ibru koji povezuje sever sa jugom još uvek nije stavljen u funkciju.

Tvrdi i da je memorandum o tome bio pripremljen, uz poštovanje Ahtisarijevog plana, ali da Rakić nije hteo da ga potpiše, čime je, kako je rekao, šteta naneta obema opština. Dodao je i da su ga građani Južne Mitrovice zamolili da u Prištini pokrene ovu inicijativu.

Prištinski list "Gazeta ekspres" naveo je ranije da je ta inicijativa nezakonita, te da je to odluka koja nije u nadležnosti jedne opštine. Navode da je Bahtiri tu inicijativu preduzeo bez prethodne konsultacije sa svojom strankom, Alijansom za novo Kosovo, na čijem je čelu Bedzet Pacoli.

Kosovska Mitrovica podeljena je nakon NATO bombardovanja 1999. godine. Opština severna Kosovska Mitrovica formirana je 2008. godine po planu Martija Ahtisarija za decentralizaciju na Kosovu i Metohiji.

strana 1 od 132 idi na stranu