"Bićemo strpljivi, imamo konkretan plan za svaku akciju"

Lideri Demokratskog fronta saopštili su da će sačekati odluku Apelacionog suda na žalbu o naredbama za hapšenje dvojice poslanika tog saveza.

Izvor: Beta

Petak, 30.11.2018.

22:36

Foto: Thinkstock

Oni su izjavili da će sačekati odluku suda pre nego što preduzmu dalje korake i poručili su da Front neće "šetati" po Skupštini, dok su im kolege u zatvoru.

Mandić je to rekao novinarima posle višesatne sednice rukovodstva Skupštine sa šefovima poslaničkih klubova, a nakon hapšenja protekle noći poslanika Fronta Nebojše Medojevića i naloga za hapšenje jednog od čelnika tog saveza Milana Kneževića.

"Bicemo stprljivi, što je poruka i našim simpatizerima", poručio je Mandić i dodao da su u tokom zasedanja Kolegijuma insistirali da znaju rok u kojem će Apelacioni sud odgovoriti na podnetu žalbu.

Mandić je kazao da su dobili uverenje da će to biti u narednih 48 časova i da Front "ima konkretan plan za svaku akciju".

Advokati uhapšenog Medojevića su se ranije danas žalili Apelacinom sudu zbog odluke Višeg suda da izda nalog za hapšenje Medojevića i Kneževića, koji su ranije odbili da svedoče pred tim sudom.

Apelacionu sud bi odluku trebalo da donese do nedelje.

Medojević je od noćas u zatvoru u trajanju do dva meseca, dok je Knežević hapšenje izbegao odlukom da ne izlazi iz Skupštine, gde boravi od noći između četvrtka i petka.

O situaciji povodom hapšenja odvojeno se posle sednice skupštinskog kolegijuma novinarima obratio i predsednik Skupštine Ivan Brajović, koji je ocenio da je ovim potezom pravosudnih vlasti "ozbiljno narušen dijalog vlasti i opozicije" u Skupštini.

"Uvek sam držao do dijaloga, ali je na Kolegijumu konstatovano da je ozbiljno narušen dijalog između vlasti i opozicije", rekao je Brajovic novinarima nakon sastanka.

"Bitno analiziramo eventualne izmene zakonskih normi u delu koji se odnosi na poslanički imunitet kako bi se te odredbe prezicirale i tako izbegle nejasnoće u tumačenju", dodao je Brajović.

Brojne su osude načina na koji je Medojević noćas uhapšen.

Opozicija, ali i deo pravnika, smatra da je hapšenje nezakonito i neustavno, jer Medojeviću prethodno nije ukinut poslanički imunitet, niti je to od Skupštine traženo.

U reagovanju Socijaldemokratske partije nekadašnjeg predsednika Skupštine Ranka Krivokapića navodi se da "pritvaranje bilo kog poslanika, predsednika Crne Gore, predsednika Vlade ili ministara, predsednika Vrhovnog Suda, Vrhovnog državnog tužioca, koji imaju isti tip imuniteta, bez odluke Skupštine Crne Gore, je kršenje Ustava i rušenje temelja parlamentarizma u Crnoj Gori...".

"Pozivamo rukovodstvo Skupštine da sazovu sednicu u najkraćem roku da bi se odlučilo o imunitetu poslanika Medojevića, a sudske vlasti da pod hitno ponište odluku o neustavnom zatvaranju poslanika", navodi se reagovanju Socijaldemokratske partije.

Viši sud je ranije danas objasnio nalog za hapšenje dvojice poslanika bez zahteva Skupštini da se Medojeviću i Kneževiću ukine poslanički imunitet.

U tom reagovanju, nakon brojnih javnih kritika, Sud navodi da je izdao naredbu o zatvaranju, a ne pritvoru, da poslanici nisu okrivljeni, već da je "izdata reč".

Po objašnjenju Višeg suda, zatvor će trajati sve dok se poslanici odazovu pozivu suda, a najduže dva mjeseca.

Medojević i Knežević izneli su u javnost tvrdnje o koruptivnim radnjama u dva odvojena slučaja i oba se odnose na visoke predstavnike pravosuđa, ali su po navodima suda odbili da o tome svedoče.

Medojević je nedavno javno saopštio da ima informaciju da bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši neće biti određen pritvor u postupku koji se protiv njega vodi pred sudom zbog navodne korupcije, jer je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić primio mito u iznosu od 100.000 eura.

Nalog za hapšenje Kneževica je izdat jer je pred "Specijalnim državnim tužilaštvom i nakon što je bio novčano kažnjen ... odbio da svedoči u predmetima Specijalnog državnog tužilaštva zbog čega mu je određen pritvor".

Viši sud je ranije osudio Kneževića na zatvor do dva mjeseca, jer on nije želio da saopšti sudu koji mu je sudija navodno tražio 10.000 eura da mu ukine presudu zbog napada na policajca tokom anti-NATO protesta DF-a u Podgorici, 2015. godine kada je kažnjen na četiri meseca zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: