CG: Prisajedinjenje sa Srbijom ništavno. I šta sad?

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili iza ponoći predlog rezolucije po kojom se odluke Podgoričke skupštine proglašavaju ništavnim.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.11.2018.

07:05

CG: Prisajedinjenje sa Srbijom ništavno. I šta sad?
Ilustracija: Thinkstock

Podsetimo, rezoluciju protiv odluka iz 1918. o prisajedinjenju Kraljevine Crne Gore Kraljevini Srbije, tražili su poslanici vladajuće DPS.

RTCG prenosi da je u glasanju učestvovao 61 poslanik, 46 je bilo "za", 15 "protiv", a nije bilo uzdržanih, a raspraa je trajala više sati.

Tokom višečasovne debate koja je prethodila glasanju, crnogorski ministar pravde Zoran Pažin kazao je da "rezolucija usmerena protiv aktuelnih pokušaja da se unizi crnogorski državni identitet, zloupotrebom jednog tragičnog događaja u crnogorskoj istoriji".

"Sazrelo je vreme da u Crnoj Gori jednom za sva vremena utemeljimo crnogorski državni identitet. Sviđalo se to nekome ili ne, ceo svet danas državljane Crne Gore zove Crnogorcima, kao što državljane Nemačke zove Nemcima, a državljane Francuske Francuzima. Vreme je da i mi u Crnoj Gori sa ponosom prihvatimo identitet po kojem nas ceo svet prepoznaje", rekao je Pažin.

Opozicioni Demokratski front je predložio da se na dnevni red stavi i njihova rezolucija "Nikada više 1916", kojom se, kako je objasnio Andrija Mandić, osuđuje kapitulacija Crne Gore.

"Svi se stidimo odluke kralja Nikole i tadašnje vojske da položi oružje. 1918 se požnjelo ono što se 1916. posejalo", rekao je Mandić. Mandićev predlog, međutim, nije prošao. Predlog rezolucije vladajuće koalicije obrazložio je poslanik DPS Branimir Gvozdenović, koji je rekao da je "reč o dokumentu o nepravdi nanetoj Crnoj Gori".

"Svedoci smo činjenice da se zanemarivanjem nelegalnosti Podgoričke skupštine danas pokušava dovesti u pitanje suverenitet i nezavisnost Crne Gore. Želimo da istorijske fakte stavimo u prvi plan", rekao je Gvozdenović.

Poslanik opozicionog Demokratskog fronta Slaven Radunović rekao je da se, kada bi danas dedovi onih koji su predložili ovu rezoluciju znali o čemu se ovde raspravlja, prevrtali u grobu. "Ali mi koji smo vaši savremenici, nismo iznenađeni", rekao je Radunović.

U Podgorici je sinoć održana i protestna šetnja pod sloganom "Nikad više 1918" koju je organizovala nevladina organizacija "Dukljani", sa čijeg skupa je poručeno da se "više nikad ne sme desiti da iko u Crnoj Gori slavi izdaju Crne Gore".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: