Žestoka polemika u Skupštini, i Gojkovićeva sela u klupu

U Skupštini Srbije ponovo se polemisalo o potpredsedniku Rasimu Ljajiću, izjavi Sulejmana Ugljanina iz SDA Sandžaka da je Srbija "fašistička tvorevina".

Izvor: Beta

Petak, 30.11.2018.

17:01

Žestoka polemika u Skupštini, i Gojkovićeva sela u klupu
Ilustracija: Thinkstock

Takođe, diskutovalo se i o karti koju je na društvenoj mreži objavio predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo, a na kojoj su Sandžak i Kosovo i Metohija odvojeni od ostatka Srbije.

Polemiku je tokom rasprave o budžetu za 2019. godinu pokrenuo poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić, koji je kritikovao ekononomsku politiku vlasti i naveo da vlast ne uliva poverenje, a posebno s obzirom na njen koalicioni sastav.

Mirčić je prebacio Rasimu Ljajiću da podržava novog predsednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esada Džudžu koji Rašku oblast proglašava Sandžakom.

"Ovo je provizorijum od države jer ne znamo još gde su granice te države i suočavamo se sa novima. Mi imamo potpredsednika Vlade Rasima Ljajića koji podržava Džudžu koji crta nove granice, koji Rašku oblast proglašava za Sandžak, a zaboravlja da u takozvani Sandžak spada i severna Crna Gora, a vi i dalje ćutite", rekao je Mirčić poslanicima iz Srpske napredne stranke.

On je kazao da se postavlja pitanje u kojoj državi će građani da osvanu i rade jer će, kako je ocenio, ako nastave da podržavaju koalicione partnere "teško ostati i ovo malo Srbije".

Na to je reagovao poslanik SDPS Milorad Mijatović, navodeći da u Srbiji i dalje postoje "snage koje vuku u prošlost" i kazao da radikali to čine jer nemaju "suvislu politiku, pa izmišljaju afere i iznosi neistine".

On je kazao da su radikali i Stranka pravde i pomirenja u koaliciji i da je ta kolicija "malo čudna", ali i da je izgubila na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina i da to treba već jednom da prihvate.

"Da vam javim izgubili ste, šta vam ja mogu", kazao je Mijatović.

On je rekao da će Rašku oblast nazivati uvek Raška oblast i Sandžak i da je tamo na izborima za nacionalne savete pobedila istina, jer su građani znali ko je Rasim Ljajić i kako radi i šta je sve do sada uradio.

Mirčić je potom replicirao navodeći da još nije čuo nijednog poslanika SDPS-a da se ogradio do Džudžovog objavljivanja karte.

"Ko je sa Džudžom isti je Džudža i po karakteru i po političkim stavovima", rekao je Mirčić.

On je kazao da ceni "doslednost nedoslednosti" SDPS-a, navodeći da su u koaliciju sa SNS ušli tako što su prevarili Borisa Tadića.

"Onda su nastavili tim putem, osetili da mogu kod Aleksandra Vučiča da profitiraju i biće mu verni kao i Borisu Tadiću do prve prilike", ocenio je on.

Mirčić je kazao da se sve što su poslanici SDPS-a prethodnih dana govorili o lideru radikala Vojsilavu Šešelju, da je ratni zločinac i huškač i da je iseljavao, u stvari odnosi na Aleksandra Vučiča, ali da to ne smeju da kažu jer im je u interesu da budu sa Vučićem.

"Inače videćete ako dođu u priliku, isto će govoriti o Aleksandru Vučiću", kazao je Mirčić, negodujući što naprednjaci nisu reagovali na napade na radikale i Šešelja.

Vladimir Marinković iz SDPS je rekao da je radikalima krivo što je SDPS najveći saveznik Aleksandra Vučića, jer bi to oni želeli da budu.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović kazao je da je SNS za trajnu slogu između Srba i Bošnjaka i u Raškoj oblasti, kao što su za slogu i dobrosusedske odnose sa Bošnjacima u BiH.

On je istakao da naprednjaci ne žele ni na koji način da Vučić bude upetljan kao predsednik Srbije u interne sukobe dve parlamentarne političke stranke.

Martinović je rekao da Mirčić nije u pravu kada kaže da su naprednjaci ćutali na "neosnovane napade na SRS" i zahteve da on kao predsednik Adimistrativnog odbora Vojislavu Šešelju kao navodnom ratnom zločincu oduzme mandat.

"Jasno sam rekao da to neću da uradim, ne zato što se slažem sa Vojislavom Šešeljem, nego zato što nema zakonskih uslova da se čoveku oduzme mandat. Sada će mi zameriti neko od mojih koalicionih partnera, ali to je moje mišljenje kao pravnika", kazao je Martinović.

On je rekao da iako je to bilo "popularno" nije osudio ni "prilično grub" tvit poslanice SRS Vjerice Radete o preminuloj predsednici udruženja "Majke Srebrenice" Hatidži Mehmedović, zato što zna da u Podrinju nisu stradali samo Bošnjaci nego masovno i Srbi tokom 1992. i 1993. godine.

U polemiku se iz poslaničke klupe uključila i predsednica parlamenta Maja Gojković, koja je rekla da poštuje koaliconog partnera SDPS sa kojom je zajedno na listi bila iza imena predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ona je kazala da Vučić uživa poverenje i podršku svih građana Srbije i da ga ne treba mešati u stranačka i međustranačka sporenja.

Gojkovićeva je rekla da se ograđuje i da osuđuje izjavu Sulejmana Ugljanina koji je rekao za Srbiju da je "fašistička tvorevina i takve morbidarije", kao i da osuđuje Esada Džudža zbog mape koju je objavio.

"Mi se od toga ograđujemo i osuđujemo takve izjave. Naše koalicione partner poštujemo, ali ove druge ljude sa takvim izjavama i namerama prema Srbiji ne. Tačka jedna velika", rekla je Gojkovićeva.

Ona je dodala da je SNS stranka koja poštuje Srbiju, a da je svako onaj ko misli da treba da sarađuje ili da se ne ogradi od takvih izjava u velikoj zabludi.

Gojkovićeva je kazala i da se u vreme velike krize na Kosovu i Metohiji "namerno kao po komandi otvara Pandorina kutija" na jugu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: